Створення високоефективних ґрунтосубстратів на основі гелевих композицій для рослинництва та рекреації техногенних земель (за матеріалами наукового повідомлення на засіданні Президії НАН України 2 березня 2016 р.) - Калініченко, К.В. (Вісник НАН України, 2016)
Однією з актуальних еколого-хімічних проблем сьогодення є раціональна
утилізація мулових відходів станцій біологічного очищення муніципальних
стічних вод. Такі відходи багаті на есенціальні для рослин біоелементи і є
складними біоколоїдними системами. Систематичні дослідження колоїдно-хімічних взаємодій мулових біогелів і акрилових гідрогелів з важкими металами (мікроелементами) дозволили розробити інноваційний біотехнологічний процес повної утилізації мулових відходів як ефективної компоненти ґрунтосубстратів для рослинництва. Одной из актуальных эколого-химических проблем современности является рациональная утилизация иловых
отходов станций биологической очистки муниципальных сточных вод. Такие отходы богаты эссенциальными для
растений биоэлементами и представляют собой сложную биоколлоидную систему. Систематические исследования коллоидно-химических взаимодействий иловых биогелей и акриловых гидрогелей с тяжелыми металлами
(микроэлементами) позволили разработать инновационный биотехнологический процесс полной утилизации
иловых отходов в качестве эффективной компоненты почвосубстратов для растениеводства. One of the current ecological and chemical problems of our time is a rational utilization of sludge wastes from biological
municipal wastewater treatment plant. These rich in plant essential bioelements wastes are a complex biocolloidal system. Systematic studies on colloid and chemical interactions of sludge biogels and acrylic hydrogels with heavy metals (microelements) allowed us to develop an innovative biotechnological process of complete utilization of waste sludges as an effective component of soil substrate for crop production.