Professor Tetyana Vasylivna Dogadina – honorary hero of the day (M.G. Kholodny Institute of Botany, NAS of Ukraine, 2020)
З упевненістю можна сказати, що кожному читачу журналу «Альгологія», як в Україні так і за кордоном, знайоме ім'я професора, доктора біологічних наук Тетяни Василівни Догадіної. Спеціалісти- альгологи та ботаніки знають її за численними науковими працями, тезами, статтями, визначниками й іншими книгами. Вона входить до колективів авторів таких відомих видань, як «Algae of Ukraine: Diversity, nomenclature, taxonomy, ecology and geography», «Визначник прісноводних водоростей Української РСР», «Жизнь растений». Впродовж 20 років Тетяна Василівна була членом редколегії журналу «Альогологія». Вона є автором праць з флористичного дослідження водоростей України, Росії, Ірану («Algal flora of Iran»), підручників з альгології та ботаніки («Общая и экспериментальная альгология»). Вона розробила низку навчально-методичних праць для студентів вищих навчальних закладів. Результати кандидатської дисертації Тетяни Василівни, присвяченої водоростям очисних вод (1969), є актуальними й сьогодні, оскільки вперше в світовій науці був виявлений такий величезний список водоростей (понад 600 видів) очисних вод. Багато з нас знайомі з Тетяною Василівною особисто або були її учнями. Педагогічна діяльність професора – дуже потужний внесок у формування наукової еліти нашої країни. Професор Т.В. Догадіна – не лише альголог, гідробіолог, але й хімік, біолог, педагог – Вчений з великої літери. Її вихованці студенти, аспіранти працюють як в Україні, так і далеко за її межами. Серед них не лише альгологи, а й ліхенологи, біохіміки, фізіологи, екологи. Тетяна Василівна – людина цікавої долі, яка «зробила себе сама», але при цьому завжди пам'ятає своїх рідних, друзів, колег. В 2020 р. вийшли друком її мемуари, книга під назвою «60 років ХХ століття +» – розповідь про її життя і діяльність. Ми від щирого серця вітаємо Тетяну Василівну Догадіну з ювілеєм і бажаємо їй здоров'я та довгих років життя! Колеги та члени редакційної колегії