Мастильні матеріали на основі відходів олеопродуктів - Papeikin, O.O.; Bodachivska, L.Yu.; Venger, I.O.; Davitadze, D.Z.; Spas'ka, O.А. (V.P. Kukhar Institute of Bioorganic Chemistry and Petrochemistry of the National Academy of Sciences of Ukraine, 2021)
Фосфатидні концентрати та відпрацьовані фритюрні олії – відходи, які не знаходять кваліфікованого використання, та джерела забруднення навколишнього середовища, з одного боку, а з іншого – цінна сировина для виробництва мастильних матеріалів, додатків до них і поверхнево-активних речовин. В роботі продемонстрована можливість застосування цих відходів як компонентів у технологіях одержання кальційових гідратованих мастил та поверхнево-активних речовин. Омиленням фосфатидних концентратів і відпрацьованої фритюрної олії одержані дисперсні фази тиксотропних систем та досліджені їх реологічні властивості. Похідні фосфорної кислоти у складі цих мастил формують більш міцний структурний каркас, який характеризується збільшеною температурою плавлення та трибологічними властивостями здатними працювати у високонавантажених вузлах тертя. Амідуванням фосфатидних концентратів і відпрацьованих фритюрних олій одержані поверхнево-активні речовини. Ці синтезовані алканоламіди добре суміщаються практично зі всіма традиційними мінеральними й синтетичними оливами та на їх основі розроблені композиції мастильних матеріалів. Випробуваннями цих композицій доведено, що синтезовані поверхнево-активні речовини на основі відходів проявляють себе як ефективні поліфункціональні додатки. Завдяки хелатоутворюючим групам – -ОH, -NH2, -CONH, -COOH, -PO(OH)2, формуються гідрофобні хелатні комплекси, які не тільки придають системам однорідність, а й забезпечують покращені захисні й трибохімічні властивості оливам та мастильним композиціям за одночасного підвищення їх антиокислювальних властивостей. Стендові випробування стійкості до окиснення мастильних композицій з амідованими фосфатидними концентратами, проведені за температури 150 ºС, підтвердили їх інгібуючу дію, що дозволяє рекомендувати їх для застосування у високотемпературних мастилах