Модифікація автомобільних бензинів біоетанолом у кавітаційному полі - Boichenko, S.V.; Yakovlieva, A.V.; Tselishchev, O.B.; Lanetsky, V.G.; Kudryavtsev, S.O.; Loriya, M.G.; Semenuik, A.A.; Lejda, Kazimierz (V.P. Kukhar Institute of Bioorganic Chemistry and Petrochemistry of the National Academy of Sciences of Ukraine, 2020)
На сьогодні досить актуальним є використання біоетанолу в якості альтернативного моторного палива. Біоетанол загалом використовують в якості добавки до традиційного нафтового пального. Додавання біоетанолу позитивно впливає на збільшення випаровуваності та детонаційної стійкості автомобільних бензинів. Однак, додавання лише біоетанолу може виявитись недостатнім для повного вирішення зазначених задач. У даній статті наведені результати дослідження впливу вмісту біоетанолу та параметрів кавітаційного поля на показники якості автомобільних бензинів: випаровуваність та октанове число. Для встановлення впливу кавітаційної обробки бензиноетанольної суміші на фізичну стабільність палива та випаровуваність, визначено вміст вузьких фракцій, відсотковий вміст фракцій у паливі, а також визначено тиск насичених парів до обробки кавітацією та після. Встановлено оптимальний вміст біокомпоненту, за якого спостерігається збільшення випаровуваності бензину. Також наведені результати зміни октанового числа в залежності від інтенсивності кавітаційної обробки для газового конденсату із добавкою біоетанолу. Визначено вплив вмісту біоетанолу на приріст октанового числа при кавітаційній обробці. Показано, що одержання сумішевих палив компаундуванням з застосуванням кавітаційної обробки дозволяє одержати бензино-етанольну суміш з істотно кращими характеристиками випаровуваності, зокрема за показниками фракційного складу та тиску насиченої пари, у порівнянні з бензино-етанольними сумішами одержаними звичайним механічним компаундуванням. Крім того, встановлено, що застосування кавітаційної обробки дозволяє підвищити октанове число палив. При цьому введення етанолу має дозволяє додатково підвищити їх октанове число. Таким чином, введення етанолу та застосування кавітаційної обробки має синергетичний ефект на підвищення антидетонаційних характеристик бензинів.