Фізико-хімічні властивості біодизельних палив на основі етилових естерів рижієвої олії - Yakovlieva, A.V.; Boichenko, S.V.; Hudz, A.V.; Zubenko, S.O. (Каталіз та нафтохімія, 2020)
Дана робота присвячена проведенню аналізу фізико-хімічних та експлуатаційних властивостей біодизельного палива на основі етилових естерів жирних кислот рижієвої олії та сумішевих біодизельних палив із різним відсотковим вмістом етилових естерів. Проведено порівняльний аналіз зразків біодизельних палив на основі метилових і етилових естерів жирних кислот ріпакової та рижієвої олії. Показано, що метилові та етилові естери жирних кислот ріпакової та рижієвої олій мають фізико-хімічні властивості, що істотно відрізняються від таких для традиційних дизельних палив нафтового походження, що зумовлено різною хімічною структурою молекул естерів та молекул вуглеводнів палива. При цьому, етилові естери жирних кислот рижієвої олії володіють властивостями, що є найбільш подібними серед досліджених естерів до властивостей дизельного палива. Відмічено, що етилові естери жирних кислот рижієвої олії володіють підвищеними експлуатаційними властивостями, зокрема змащувальною здатністю, що позитивно позначатиметься на експлуатації дизельних двигунів. Сформульовано і наведено переваги використання рижієвої олії перед ріпаковою, як альтернативи для виробництва біодизельного палива. Досліджено основні фізикохімічні та експлуатаційні властивості зразків сумішевих біодизельних палив з вмістом етилових естерів жирних кислот рижієвої олії у кількості 10 %, 30 % та 50 % та проведено порівняльний аналіз з традиційним дизельним паливом нафтового походження. Показано, що властивості зразків досліджених сумішевих біодизельних палив повністю задовольняють вимогам стандартів як на біодизельне паливо, так і на традиційне нафтове дизельне паливо. У результаті дослідження обґрунтовано використання рижієвої олії для виробництва біодизельного палива, а саме для повної або часткової заміни традиційного нафтового дизельного палива