Одержання уреатних мастил з використанням продуктів трансформації олій - Papeikin, O.O.; Bodachivska, L.Yu.; Safronov, O.I.; Venger, I.O.; Venger, I.O. (V.P. Kukhar Institute of Bioorganic Chemistry and Petrochemistry of the National Academy of Sciences of Ukraine, 2020)
Продемонстрована можливість застосування ПАР рослинного походження в якості компонентів загусника уреатних мастил. Переамідуванням триацилгліцеридів ріпакової олії етилендіаміном в присутності каталізатору – трет-бутилату калію, синтезовано моноаміноаміди жирних кислот лінійної структури. Взаємодією поліізоціанату з моноаміноамідами жирних кислот у мольному співвідношенні 1:2,5 у середовищі нафтової оливи, синтезовані уреатні тиксотропні системи, які характеризуються високим рівнем механічної та колоїдної стабільності. Їхній склад, хімічна будова встановлені комплексом спектрометричних методів аналізу. Методом дериватографічного аналізу встановлена верхня температурна межа застосування синтезованого уреатного мастила в діапазоні 150-200 ºС. Встановлено, що поєднання олеохімічних продуктів – полісечовинної дисперсної фази з пакетом трибологічно ефективного Етерол-10S та поліфункціонального додатку Фосфолідін – дозволяє отримати уреатні мастила з високою термічною стійкістю, ЕР властивостями, поліпшеними захисними і антиокиснювальними характеристиками. Застосування екологічно безпечних олеохімічних продуктів у складі загусника і додатків мастила покращує біорозщеплюваність розробленої мастильної композиції. Все це дозволяє рекомендувати розроблене уреатне мастило для використання в умовах підвищених токсиколого-екологічних вимог, навантажень і температур.