Поверхнево-активні речовини на основі ліпідної біомаси та їх використання в технологічних системах для нафтогазовидобувної галузі - Bodachivska, L. Yu.; Verba, A. Yu.; Safronov, O. I.; Davitadze, D. Z.; Papeikin, O. O.; Venger, I. O. (V.P. Kukhar Institute of Bioorganic Chemistry and Petrochemistry of the National Academy of Sciences of Ukraine, 2019)
Синтезовано поверхнево-активні речовини на основі олійних культур і побічних продуктів від їх виробництва для використання в технологічних системах з метою підвищення нафтогазовидобутку й капітального ремонту свердловин на родовищах з ускладненими гірничогеологічними умовами. Із використанням синтезованих поверхнево-активних речовин у поєднанні з гліцерином і відходами різних виробництв місцевої промисловості (карбонатна крихта, дистилерна рідина, солі, кислоти) розроблено інвертно-емульсійні дисперсні системи з регульованими структурно-реологічними та антикорозійними властивостями, густиною і стійкістю для буріння свердловин, розкриття продуктивних пластів; перфорації свердловин, освоєння продуктивних пластів; глушіння газових, газоконденсатних і нафтових свердловин; усунення проявів і плину газу в свердловинах; обмеження та ліквідації водопроявів; очищення привибійної зони свердловин, інтенсифікації припливу вуглеводневої сировини. Вони випробувані в лабораторних і дослідно-промислових умовах, значна частина з них впроваджена чи апробована на газоконденсатних родовищах. Скоординовані ефективні та економічні дії, які мають сформуватись у державній енергетичній політиці України, сприятимуть розвитку нафтогазодобувних підприємств, а саме: збільшенню видобутку власних нафти і газу; максимальному залученню потенціалу енергозбереження; диверсифікації зовнішніх джерел постачання; наближенню параметрів нафтогазодобувної галузі до норм і стандартів Європейського Союзу.