Вплив продукту піролізу відходів полімерів на реологічні властивості високов’язкої нафти - Konoval, O.А.; Makarov, A.S.; Dymytryuk, T.M. (V.P. Kukhar Institute of Bioorganic Chemistry and Petrochemistry of the National Academy of Sciences of Ukraine, 2019)
Високов’язка (важка) нафта чинить значний опір, що впливає на ефективність її транспортування трубопроводами. Доставка нафти від свердловин до переробних заводів є причиною витрат енергії при транспортуванні трубопроводами. Щоб знизити ці витрати, використовують різні методи: нагрівання, розбавляння, ультразвуковий вплив, емульгування у воді. Ми досліджували вплив продукту піролізу відходів гуми на реологічні та фізичні характеристики високов’язкої нафти з метою зменшення її в’язкості, й отже, зниження опору системи при транспортуванні трубопроводом. Встановлено, що добавка 5 % продукту піролізу вже за 20 °С значно знижує в’язкість нафти і зменшує її тиксотропність. Найнижчу в’язкість нафта має за температури 30 °С, а за 40 °С цей ефект нівелюється.