Вплив водневого показника на сорбційні характеристики органічних індикаторів нафтою у трасерних дослідженнях - Konoval, O.А.; Нікітін, В.О.; Verba, А.Yu. (V.P. Kukhar Institute of Bioorganic Chemistry and Petrochemistry of the National Academy of Sciences of Ukraine, 2019)
У ході розробки нафтового родовища нафтовидобувні свердловини втрачають тиск. Щоб дебет видобутку нафти хоча б не знижувався, деякі видобувні свердловини переводять у нагнітальний режим. Для цього використовують технічну, морську або стічну воду. Заводнення свердловин є великою проблемою. Щоб не качати воду по колу, одним із методів визначення впливу водонагнітальної свердловини на видобувні є трасерні дослідження. Найчастіше використовують як трасери флуоресцентні барвники, а також органічні сполуки. У цій статті розглянуто вплив рН середовища на сорбційні характеристики флуоресцеїну динатрію, етакридину лактату, родаміну С, родаміну Ж і роданіду натрію. Встановлені залежності абсорбції й десорбції маркерів у нафті при зміні водневого показника пластових вод. Особливу увагу приділено ураніну та його десорбції за наявності азотовмісних сполук.