Фотодеградація бензолу у водному розчині на допованому нітрогеном ТіО2, нанесеному на силікагель - Sanzhak, О.V.; Brazhnyk, D.V.; Azimov, F.A.; Zazhigalov, V.A. (V.P. Kukhar Institute of Bioorganic Chemistry and Petrochemistry of the National Academy of Sciences of Ukraine, 2018)
Процес фотокаталітичної деструкції бензолу досліджували на серії N–ТіО2/SiO2 каталізаторів. Синтез зразків проводили методом одностадійного нанесення ТіО2 з використанням ТіСl4 та сечовини на поверхню силікагелю марки КСГС. Було досліджено вплив температурної обробки (300–600 °С) на властивості отриманих зразків. Фізико-хімічними методами встановлено утворення на поверхні носія нанорозмірного шару нітрогенвмісного оксиду титану. Показано, що синтезовані нанесені зразки проявляють фотокаталітичну активність в деградації бензолу при опроміненні видимим світлом, на відміну від масивного оксиду титану, який є неактивним в цьому діапазоні. Встановлено залежність фотоактивності зразків від температури їх термообробки. Високу активність відмічено для зразка, прожареного при 500 °C. Підвищення температури термічної обробки до 600 °С веде до зниження активності синтезованих зразків, що може бути пов’язано як зі зменшенням кількості нітрогену в матриці оксиду титану, так і з агломерацією частинок оксиду та його частковим переходом в неактивний в фотопроцесах рутил.