Пам’яті профессора О.Я. Лобойко - .., .. (V.P. Kukhar Institute of Bioorganic Chemistry and Petrochemistry of the National Academy of Sciences of Ukraine, 2021)
(28.04.1938 – 10.11.2021) Вся професійна та наукова діяльність доктора технічних наук, професора О.Я. Лобойка пов’язана з Харківським політехнічним інститутом, де він працював асистентом, доцентом, професором, деканом факультету, а з 1986 по 2018 рік завідував кафедрою хімічної технології неорганічних речовин, каталізу та екології. Основним напрямом наукової діяльності професора О. Я. Лобойко було дослідження каталітичних і масообмінних процесів, каталізаторів для екологічно чистих ресурсо- та енергозберігаючих хімічних технологій. Протягом багатьох років очолював наукову школу «Каталітичні і масообмінні процеси в технологіях зв’язаного азоту, метанолу, каталізаторів і паливно-енергетичному комплексі». О.Я. Лобойко співавтор 425 наукових праць, у тому числі 55 авторських свідоцтв і патентів, 10 монографій і 7 підручників. Підготував 3 докторів і 27 кандидатів наук, у тому числі для В’єтнаму, Китаю, Йорданії, Судану і Болівії. Його монографії і підручники широко використовуються студентами і науково-технічними працівниками для підготовки висококваліфікованих спеціалістів. Багато зусиль Олексій Якович докладав для розвитку і підвищення якості підготовки інженерних і науковопедагогічних кадрів, а також встановлення та закріплення творчих зв’язків з промисловістю, інститутами Національної академії наук України. З 1999 по 2015 роки О.Я. Лобойко член секції хімії і хімічної технології Комітету з державних премій України в галузі науки і техніки, а також член Національної ради України в галузі науки і техніки. З 1992 року – академік, один із засновників і член президії Академії наук вищої школи України, в якій очолював Харківське регіональне відділення АН вищої школи України. Дійсний член Академії наук вищої школи України, почесний професор Українського державного хіміко-технологічного університету. Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки. Нагороджений орденом «Знак пошани», медаллю Ветеран праці та іншими нагородами. Пам’ять про Олексія Яковича Лобойка як знаного фахівця в галузі хімічної технології і каталізу, світлу, щиру і доброзичливу Людину назавжди залишиться з нами.