Шляхи підвищення селективності та виходу фталевого ангідриду при окисненні вуглеводнів С4-С5 - Kiziun, Olena V.; Zazhigalov, Valerriy O. (V.P. Kukhar Institute of Bioorganic Chemistry and Petrochemistry of the National Academy of Sciences of Ukraine, 2022)
Підтверджено механізм утворення фталевого ангідриду за рахунок реакції Дільса-Альдера між малеїновим ангідридом та ненасиченими вуглеводнями С4. Показана можливість одержання фталевого ангідриду при окисненні н-бутану при використанні двох послідовних реакторів з додаванням на вхід другого реактора ненасичених вуглеводнів С4. Показано, що мольний вихід продукту при цьому може досягати 35 %. Встановлена можливість підвищення виходу фталевого ангідриду при окисненні н-пентану в системі з двох послідовних реакторів з введенням на другий реактор додаткової кількості ненасичених вуглеводнів С4. Вихід продук-ту в цьому випадку може досягати 35 мол. %.