Термінологічні одиниці на позначення літературних напрямків та шкіл наприкінці XIX – на початку XX століття - Масликова, О.С. (Культура народов Причерноморья, 2013)
У науковій статті висвітлено питання про вживання термінологічних одиниць на позначення літературних напрямків і шкіл у кінці ХІХ – на початку ХХ століття в працях М.С. Грушевського, який утверджував літературний варіант української мови, вирішував багато проблемних питань у своїх наукових розвідках. Зазначається, що вчений часто коментує відтінки значення та аспекти вживання окремих термінів, вказує на походження деяких філологічних термінів та номенклатур. Важливою тематичною групою, яку можна виокремити серед інших груп, є термінологічні одиниці на позначення літературних напрямків та шкіл. Вказується, що в цей період з’являється ряд напрямків, шкіл і течій у розвитку літератури та мистецтва. Це пов’язано з бурхливим взаємообміном між європейськими народами художніми, публіцистичними та науковими творами. Цей процес мав вагомий вплив на подальше становлення літературознавства в Україні.