Електронна структура молекулярної системи фуллерену С₆₀ з індопентаметинцианіновим барвником при стековій і ковалентній взаємодіях - Зарицька, Г.М.; Брусенцов, В.А.; Павленко, О.Л.; Дмитренко, О.П.; Куліш, М.П.; Качковський, О.Д.; Брікс, Ю.Л. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2017)
За допомогою квантово-хемічних розрахунків вивчено особливості електронної будови та її спектральні прояви для молекулярної системи фуллерену С₆₀ із індопентаметинцианіновим барвником при стековій і ковалентній взаємодіях. Досліджено розподіл зарядів у таких системах, встановлено природу електронних переходів у спектрах поглинання зазначених об’єктів. Показано, що у випадку ковалентного зв’язку барвника з фуллереном смугу поглинання з максимальною інтенсивністю зумовлено поглинанням хромофора барвника, а при стековій взаємодії спектер характеризується наявністю смуг поглинання в інфрачервоній області.