Умови праці та захворюваність працівників локомотивних бригад (огляд літератури) - Алексійчук, О.Ю.; Ткачишина, Н.Ю.; Ткачишин, В.С.; Арустамян, О.М. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2015)
В огляді літератури розглянуті питання впливу шкідливих виробничих факторів на працівників локомотивних бригад. Шкідливі умови праці призводять до виникнення різноманітних загально-соматичних та виробничо-обумовлених патологій у машиністів та їх помічників. Серед шкідливих виробничих факторів основними є: шум та вібрація, нервове перенавантаження, стреси, чергування денних і нічних змін, неправильне харчування, запиленість робочих місць, вимушена робоча поза, гіподинамія, дія інфрачервоного випромінювання. За даними літератури у структурі захворюваності працівників локомотивних бригад перше місце займають хвороби органів дихання (46,5 %), друге – хвороби опорно-рухового апарату (38,9 %), третє – хвороби системи органів травлення (31,9 %), четверте – хвороби органів чуття (29,7 %), п’яте – дисметаболічні порушення (26,5 %), шосте – невротичні розлади та захворювання периферичної нервової системи (19,1 %). Виникнення і тяжкість захворювань прямо пропорційно залежить від професійного стажу. Захворюваність робітників локомотивних бригад потребує подальшого вивчення і вирішення питань покращення їхніх умов праці.