Хемосорбція чотирихлористого цирконію на поверхні пірогенного кремнезему - Борисенко, М.В.; Байбородін, О.М.; Дяченко, А.Г.; Сулим, І.Я. (Поверхность, 2004)
Методами ІЧ-спектроскопії та рентгенофазового аналізу досліджено хемосорбцію парів чотирихлористого цирконію на поверхні пірогенного кремнезему. Встановлено склад та досліджено властивості прищеплених груп. Послідовно проводячи процеси хемосорбції ZrCl₄, гідролізу та дегідратації, синтезовано і охарактеризовано модифіковані кремнеземи, що містять 2,0–6,8% ZrO₂. Показано, що поверхня кремнезему стабілізує тетрагональну фазу оксиду цирконію.