Роль реІХ гена Klebsiella oxytoca VN 13 у процесі пектинолізису - Лар, О.В.; Ковтунович, Г.Л.; Козировська, Н.О. (Біополімери і клітина, 2005)
Інсерційним мутагенезом in vitro з наступним заміщенням нашивної хромосомної копії реІХ гена на мутовану створено дефектний за продукцією екзопектатліази штам K. oxytoca VN13. За допомогою створеного мутанта встановлено наявність у геномі К. oxytoca VN13 лише одного гена з даною нуклеотидною послідовністю. Показано, що у К. oxytoca VN13 є додатковий пектатліазний ген, нуклеотидна послідовність якого суттєво відрізняється від послідовності реІХ гена. Виявлено суттєво нижчий рівень пектатліазної активності мутантного штаму порівняно із загальною пектатліазною активністю К oxytoca VN13 дикого типу. Визначено, що експресія клонованого реІХ гена не є необхідною для засвоєння полігалактуронату цією бактерією.