Регуляція генів інтерферонів І типу та інтерферон-індукованих генів. Білкові фактори промоторних транскрипційних комплексів - Карпов, О.В. (Биополимеры и клетка, 1999)
Наведено огляд відомостей стосовно характеристики білкових транскрипційних факторів, що беруть участь у регуляції індукованої експресії генів інтерферонів I типу (α- і β-ІФН), а також ІФН-індукованих генів. Описано відомі структурні характеристики та субодиничний склад таких факторів, їхні контакти з регуляторними доменами відповідних промоторів, а також білок-білкові взаємодії і їхню роль у генній експресії. Наведено також загальну картину експресії генівα /β-ІФН та ІФН-індукованих генів у відповідь на індукцію. З огляду на останні дані підкреслено значення складної просторової структури транскрипційного комплексу (енхансеосоми) з використанням відносно незалежних, але пов'язаних між собою груп транскрипційних факторів, що дає змогу організмові специфічно реагувати на зовнішні фактори (вірусна інфекція тощо).