Позаклітинні лектини сапрофітної бактерії Bacillus subtilis та її мутантів - Карпова, І.С.; Коваленко, Е.О.; Корецька, Н.В.; Гетьман, К.І. (Біополімери і клітина, 2004)
Досліджено вплив генетичних особливостей штамів В. subtilis на динаміку біосинтезу по заклітинних лектинів. Спектри позаклітинних білків усіх досліджених штамів містили дев'ять основних компонентів, але в різних кількісних співвідношеннях. На момент максимальної лектинової активності в культуральному середовищі штаму дикого типу переважають низькомолекулярні білки з молекулярною масою (м. м.) від 23 до 10 кДа, а у мутантів — більш інтенсивно виражені білки з м. м. 70,4—59,0 кДа, шр може свідчити про утворення агрегатів. Показано, що мутаційні порушення метаболізму амінокислот і структури білка, який бере участь у реплікативних та репаративних процесах, призводять до міжштамових відмінностей у продукуванні і вивільненні позаклітинних лектинів.