Упорядкування стоків високомінералізованих вод з відвалів південного Кривбасу для подолання геоекологічної кризи - Шевченко, О.Л.; Кирилюк, О.С.; Пігулевський, П.Г. (Геоінформатика, 2017)
Проведено комплексний аналіз результатів геофізичних досліджень, гідролого-гідрогеологічних умов та розвитку інженерно-геологічних процесів на південній околиці м. Кривий Ріг у районі відвалів “Лівобережні” та хвостосховищ “Войкове” і “Об’єднане”, що належать ПАТ “Південний гірничозбагачувальний комбінат”. Показано, що основні впливи відвалів і хвостосховищ на навколишнє середовище пов’язані з фільтраційними втратами через дно й борти споруд, а також розпорошенням забруднювальних речовин з поверхонь відвалів. За результатами вивчення тектонічної будови осадового чохла та докембрійського фундаменту, змін хімічного складу стічних вод розроблено оптимальну схему відведення шахтних дренажних вод з урахуванням природних умов і геологічних особливостей території. Дренажний комплекс здатний стримувати розвиток небезпечних інженерно-геологічних процесів, пов’язаних переважно із фільтраційними втратами та накопиченням атмосферних вод у відвалах. Розраховано параметри адаптованих до місцевих умов дренажних та очисних споруд, обґрунтовано можливість скидання підготовлених шахтних вод до водоносного горизонту у тріщинуватих кристалічних породах докембрію. Динамічність змін гідрологічних, гідрогеологічних та інженерно-геологічних умов переконує у необхідності проведення геоекологічного моніторингу для оперативного реагування на нові прояви небезпечних процесів та явищ.