Соціально-правовий статус науково-педагогічних працівників університетів Наддніпрянської України у ХІХ ст. - Пилипенко, О. (Сiверянський літопис, 2019)
Наукова стаття присвячена вивченню соціально-правового становища викладачів університетів України у ХІХ ст. Детально проаналізовано їхні професійні права, право на працю, відпочинок, належні умови праці, оплата праці. Проведено порівняльний аналіз правового становища українських викладачів вищих навчальних закладів з викладачами університетів Західної Європи. Окреслено подальші напрямки дослідження даної теми.