Становище Руської православної церкви на Херсонщині у другій половині 1940-х – початку 1950-х років - Татарченко, О. (Краєзнавство, 2016)
У статті розповідається про формування в Радянському Союзі ліберальної політики щодо Російської православної церкви протягом Другої світової війни, а також особливості її реалізації на практиці в херсонському регіоні в повоєнні роки. Аналізуються причини охолодження ліберальної політики СРСР щодо РПЦ та вказуються наслідки цього для православної церкви в Херсонській обл. УРСР.