Актуальні питання реформи децентралізації та адміністративно-територіального устрою - Бородіна, О.А. (Вісник економічної науки України, 2021)
Досвід реформ у зарубіжних країнах свідчить, що саме децентралізація є суттєвим фактором демократизації та модернізації економіки, передбачає конкретні кроки з покращення якості життя, має чіткі рамки та концептуальне наповнення. Саме децентралізація публічного управління є драйвером формування сприятливого регіонального економічного простору для досягнення сталого розвитку. Реформи адміністративно-територіального уст-рою останнього часу і в Україні були докорінними та структуроутворюючими, але й попри безліч переваг, розкрили масштабний комплекс проблем, що стосуються взаємовідносин нових рівнів публічної влади та розподілу бюджетних коштів. Матеріалами статті констатовано, що чинне законодавство поки не пристосоване до нової системи територіального устрою. Потребують нормативних змін та моніторингу питання оптимальної взаємодії органів державної влади та місцевого самоврядування, синхронізації розвитку територіальних рівнів економіки в умовах децентралізації. Практика продемонструвала, що стейкхолдерами реформи на 95% є муніципалітети, громади, якім потрібні: діалог як запорука довіри, реформа бюджетних відносин, та забезпечення соціальних пріоритетів розвитку громад. Запропоновано низку положень щодо вдосконалення відносин між рівнями субнаціональних органів управління, ефективності діяльності інститут префектів, розподілу місцевих фінансів, законодавчого унормування аспектів роботи місцевого самоврядування.