Філософія мови Олеся Гончара - Єрмоленко, С. (Культура слова, 2018)
У статті розкрито зміст поняття «філософія мови Олеся Гончара» через аналіз кінематографічного принципу оповідності письменника (стилістеми висловлювань-кінокадрів); діалогічно- монологічну форму передавання роздумів, ліричних відступів філософського змісту; чергування синтаксичних структур із субʼєктом «він» (назва третьої особи) і структур «ти-звертання» як різновиду внутрішньої мови персонажа. Наголошено на концептуалізації індивідуального словника (час, степ, сонце, зоря, творчість, людина, світло, райдуга), естетичній функції різночасових етнокультурем, символічному змісті назв творів Гончара «Берег любові», «Тронка», «Людина і зброя», «Циклон», «Собор», «Твоя зоря».