Синтез та антимікробні властивості Cu, Zn-легованих кальцію фосфатів апатитового типу - Гринюк, І.І.; Струтинська, Н.Ю.; Василюк, О.М.; Прилуцька, С.В.; Лівіцька, О.В.; Слободяник, М.С. (Доповіді НАН України, 2021)
Синтезовано наночастинки (30—50 нм) кальцію фосфатів апатитового типу в умовах співосадження з водних розчинів при мольних співвідношеннях Са/Р = 1,67, CО₃²⁻/РО₄³⁻= 1 та (Cu²⁺, Zn²⁺) : Ca = 1 : 50 і температурі 25 °C. Згідно з даними хімічного аналізу, синтезовані кальцію фосфати містять катіонні та аніонні допанти: Na⁺ (0,19—0,21 % мас.), Cu²⁺ (0,42 % мас.) і Zn²⁺ (0,36 % мас.) та C (0,98—1,02 % мас.). В ІЧ-спектрах модифікованих кальцію фосфатів положення коливальних смуг карбонатних груп (при 870, 1430 та 1450 см⁻¹) вказують на реалізацію часткового заміщення фосфат-аніона карбонатними групами (Б-тип) в апатитовій матриці. Встановлено, що легування кальцію фосфатів апатитового типу катіонами Cu²⁺ та Zn²⁺ сприяє підвищенню їх пригнічувальної дії щодо грампозитивних (Staphylococcus aureus) і грамнегативних (Pseudomonas aeruginosa) мікроорганізмів. Відмічено десятикратне інгібування росту клітин S. aureus у разі додавання 5 мМ (Na⁺, Cu²⁺, Zn²⁺, CO₃²⁻)-вмісного кальцію фосфату, тоді як помітна його дія на грамнегативні бактерії (P. аeruginosa) спостерігається лише при кількості 10 мМ зразка. Одержані результати вказують на перспективність використання синтезованих наночастинок (Na⁺, Cu²⁺,Zn²⁺, CO₃²⁻)-вмісного кальцію фосфату для розробки матеріалів з антибактеріальними властивостями.