Впровадження стратегій інституційної трансформації в управління корпоративною інтеграцією промислових підприємств - Григораш, С.Ю. (Економічний вісник Донбасу, 2024)
У статті розглянуто питання корпоративної інтеграції промислових підприємств як стратегічного інструменту підвищення їхньої конкурентоспроможності в умовах глобалізації та цифровізації. Проаналізовано актуальність інтеграційних процесів, їхній вплив на оптимізацію ресурсів, зменшення транзакційних витрат та формування стійких економічних зв’язків між підприємствами. Особливу увагу приділено ролі інституційних трансформацій у створенні сприятливих умов для інтеграції. Досліджено впровадження цифрових технологій, таких як промислові інтернет-платформи та Big Data, як інструментів підвищення ефективності управлінських процесів. Визначено основні фактори успіху інтеграційних проектів, серед яких адаптивність організаційних структур, чітке стратегічне планування та інноваційна культура. Результати дослідження включають розробку науково-практичних рекомендацій для управління інтеграційними процесами, таких як: формування комплексної стратегії інтеграції; впровадження цифрових платформ; стимулювання інноваційної діяльності. Стаття спрямована на розвиток міждисциплінарного підходу до інтеграції, об’єднуючи концепції стратегічного управління, корпоративних фінансів і цифрових технологій, що дозволяє забезпечити довгострокову стійкість промислових підприємств.