Народна етіологія дитячих захворювань на території українсько-польського пограниччя - Ганус, Д. (Народна творчість та етнологія, 2016)
У статті на основі польових етнографічних матеріалів із сіл українсько-польського пограниччя розглянуто причини виникнення найпоширеніших дитячих захворювань. Проаналізовано заборони, що стосувалися поведінки вагітної та впливали на вроджені фізіологічні й розумові відхилення немовляти. Описано магічні способи «пороблення» та уявлення про персоніфікацію хвороби (безсоння, пристріт, епілепсія).