Санитарно-эпидемиологическая составляющая транспортной медицины - Пономаренко, А.Н.; Васильев, К.Г. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2005)
Проведено аналіз поняття „транспортна медицина" з сучасних позицій гігієни та епідеміології, діючих національних і міжнародних документів, результатів роботи транспортних санепідслужб щодо зниження потенційного негативного впливу транспорту на безпеку і здоров'я працюючих, населення і довкілля. Показано, що у зв'язку з специфічними особливостями галузі, її екстериторіальності і трансграничного характеру перевезень вирішити проблему сталого та безпечного розвитку транспорту можливо лише зусиллями міжнародної спільноти з урахуванням національних особливостей діяльності спеціалізованих транспортних санітарно-епідеміологічних та лікувально-профілактичних закладів.