Оксид азота и нитритные ионы в энергетике нейронов мозжечка - Сорокина, Е.Г.; Пинелис, В.Г.; Реутов, В.П.; Юрявичус, А.И.; Сенилова, Я.Е. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2007)
Зниження вмісту АТФ в нейронах при гіпоксії мозку і гіперстимуляції глутаматних рецепторів здатне порушити систему внутри і міжклітинної сигналізації в нейронах мозку, зокрема іонний обмін, активність ферментів гліколізу і окислювального фосфорилірування, захоплення Са2+ мітохондріями і синтез білків. В даній роботі вивчали дію ендогенного глутамат індукованого NO і дію екзогенний доданих донорів NO – нітриту натрію (NaNO2) і нітрозоцистеїну (SNOC) на вміст АТФ в 7-8 денних культивованих нейронах мозочка.