Епідеміологія злоякісних пухлин серед осіб молодого віку у львівській області та місті львові у 1997–2003 рр. - Кіцера, Н.І.; Гнатейко, О.З.; Шпарик, Я.В.; Тріль, О.В. (Онкологія, 2005)
Резюме. Мета роботи — вивчення географічних особливостей захворюваності на злоякісні пухлини (ЗП; код С00–С95 за МКХ-10) серед людей молодого віку у Львівській області та визначення районів з відносно високими і низькими показниками. Проаналізовані дані канцер-реєстру Львівської області про випадки захворювання на рак осіб молодших 35 років серед населення 20 районів і міста Львова. Частота виникнення ЗП в осіб віком до 35 років у Львівській області у 1997–2003 рр. становила 24,8 ± 2,9 на 100 000 населення. За цей період низька частота захворюваності на ЗП була зареєстрована у Яворівському районі — 17,5 на 100 000 населення, а висока — у Перемишлянському районі — 33,3 на 100 000 населення, хоча достовірної різниці порівняно з частотою розвитку ЗП за 1997–2003 рр. не виявлено (р > 0,05). Частота виникнення ЗП у людей молодого віку потребує подальшого дослідження з метою профілактики, своєчасного виявлення і ранньої діагностики цієї патології.