Зв’язок ангіогенезу в карциномах яєчника з експресією Р53 І BRCA1, продукцією ФНП-α та ТФР-β - Ломницька, М.І.; Володько, Н.А.; Барилка, В.А.; Сушельницький, С.І.; Білинський, Б.Т. (Онкологія, 2005)
Резюме. Одночасно досліджували активність ангіогенезу, експресію р53 і BRCA1 в тканині пухлини яєчника, продукцію в первинних культурах тих же пухлин ФНП-α та ТФР-β, а також рівень цих цитокінів у крові пацієнток. Показано, що ФНП-α регулює внутрішньопухлинний ангіогенез при раку яєчника (РЯ) за принципом оберненого зв’язку: у низьких дозах стимулює ангіогенез, а у високих — пригнічує. За участю цього цитокіну створюється сприятливий дозовий фон для одночасної активації внутрішньопухлинного ангіогенезу та гематогенного метастатичного поширення РЯ. Між концентрацією ТФР-β в супернатантах первинних культур РЯ та мікроваскуляризацією пухлини зв’язку не виявлено, однак регуляція ТФР-β ангіогенезу може бути опосередкована активністю медіаторів внутрішньоклітинної передачі сигналу цитокіну. З активацією ангіогенезу в РЯ асоційовані низькі частота та рівень експресії білка BRCA1, а також гіперекспресія білка р53 у клітинах пухлини.