Анализ связи между контактными напряжениями при сжатии горных пород - Васильев, Л.М.; Цепков, К.В.; Пазынич, А.В.; Васильев, Д.Л.; Костандов, Ю.А. (Геотехническая механика, 2009)
Виконано аналіз рішень задачі про формування контактних напружень і розрахунок граничного стану зразка гірської породи при його одноосному стисненні. Отримано експериментальні залежності зсувного зусилля від величини нормального навантаження. Зроблено висновок про те, що закон Кулона-Амонтона про лінійний зв'язок між контактними дотичними і нормальними напруженнями можна використовувати лише при відносно невеликих значеннях нормального навантаження, а вживання його поблизу граничного стану неправомірне.