Історія відкриття фонона - Мойко, О.В. (Нариси з історії природознавства і техніки, 2012)
Одне з питань в історії фізики, що потребує деяких уточнень, є питання про першість у введенні в обіг поняття “фонон”, яке широко використовується в теорії теплоємності твердого тіла, в теорії електропровідності металів та інших суміжних галузях фізики.