Бележки върху символиката на образните инициали в група румънски ръкописи - Ненковска, Л.Г. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2011)
Статията посветена на символиката на образните инициали на група ръмънски ръкописи от 15–18-ти век. Анализира се символиката на животинските образи, използвани като начални букви в група писания, написани и декорирани през XV–XVIII век. Главната идея на автора е да представи образите като вид текст, който е особено важен за православното общество, обединено от общото си културно и иконографско познание. Интерптетирани са символичните значения на животинските изображения в библейските текстове, “Физиологът”, “Цветето на Добродетелта” и други творби.