Пошук специфічних інгібіторів протеїнкінази СК2 і вазоактивних сполук серед похідних 5-аміно-1,3-оксазолів - Шабликін, О.В.; Кухаренко, О.П.; Яковенко, І.Н.; Ярмолюк, С.М.; Броварець, В.С. (Інститут молекулярної біології і генетики НАН України, 2008)
У процесі взаємодії 2-ациламіно-3,3-дихлороакрилонітрилів з амінокислотами — гліцином, β-аланіном, γ-аміномасляною кислотою та орнітином — отримано нові похідні 5-амінооксазолу. Біологічну активність нових сполук протестовано на моделі ізольованих сегментів каротидних артерій кроликів (за впливом на тонус судин) і в біохімічних тестах активності ряду протеїнкіназ людини. Деякі сполуки виявили вазодилатуючі властивості поряд з інгібуванням активності протеїнкінази СК2. Обговорюється можливий внутрішньоклітинний механізм дії досліджуваних сполук на тонус кровоносних судин ссавців, що зумовлені їх впливом на протеїнкіназу СК2 судинних міоцитів.