80 років ШИНСЬКОМУ Олегу Йосиповичу - редакція (Physico-technological Institute of Metals and Alloys, 2026)
12 січня 2026 р. виповнилося 80 років відомому вченому в галузі ливарного виробництва, завідувачу відділу фізико-хімії ливарних процесів Фізико-технологічного інституту металів та сплавів НАН України, президенту Асоціації ливарників України, доктору технічних наук, професору Олегу Йосиповичу Шинському. У 1969 році Олег Йосипович закінчив механіко-технологічний факультет Київського політехнічного інституту (нині — Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського») за спеціальністю «Ливарне виробництво» і всю свою трудову та наукову діяльність присвятив науковому й тех- нологічному розвитку цієї галузі. Після інституту він працював на Вінницькому експериментально-механічному заводі, а наукову діяльність розпочав у 1974 р. в аспірантурі Інституту проблем лиття АН УРСР (нині — ФТІМС НАН України). У 1983 р. О.Й. Шинський захистив кандидатську, у 1997 р. — докторську дисертації, а 1998 р. йому присвоєно вчене звання професора. З 1989 р. і до сьогодні він працював на посадах завідувача відділу, головного наукового співробітника, заступника директора з наукової роботи (з 1989 по 2017 р.) у ФТІМС НАН України. О.Й. Шинський відомий науковими здобутками в галузі досліджень та розробки нових спеціальних методів лиття; вивчення гідродинамічних, тепломасообмінних процесів у ливарній формі з дисперсних сипучих мета- левих і неметалевих матеріалів; створення наукових і технологічних основ отримання виливків із кольорових та залізовуглецевих сплавів, у тому числі з функціональними властивостями, методами лиття за моделями, що газифікуються, та в низькотемпературні форми; розроблення систем контролю й моніторингу ливарних про- цесів та екологічного стану навколишнього середовища. Створені під керівництвом О.Й. Шинського технології лиття впроваджено у виробництво на підприємствах України та за кордоном. Свої знання та досвід О.Й. Шинський передавав студентам, викладаючи лекції в різні роки в Національному технічному університеті України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Східноукраїнському національному університеті ім. В. Даля, Національному технічному університеті «Харківський політехнічний інститут», Одеському національному політехнічному університеті. Олег Йосипович підготував 14 кандидатів і 5 докторів технічних наук. Він є членом вченої ради ФТІМС НАН України та Спеціалізованої вченої ради із захисту дисертацій, входить до складу редакційної колегії журналу «Метал та лиття України». Результати наукових розробок О.Й. Шинського висвітлено у 497 наукових працях, 3 монографіях, він одер- жав 196 авторських свідоцтв та патентів. Олег Йосипович — Заслужений винахідник НАН України, лауреат Премії НАН України ім. М.М. Доброхотова, член-кореспондент Академії технологічних наук України. У 2020 р. науковець отримав відзнаку НАН України «За професійні здобутки», а в 2025 р. його було нагороджено орденом «За заслуги» ІІІ ступеня. Колектив Фізико-технологічного інституту металів та сплавів НАН України, редакція журналу «Метал та лиття України», колеги та друзі щиро вітають Олега Йосиповича з ювілеєм і бажають йому міцного здоров’я, нових наукових ідей та відкриттів!