Вивчення жирних кислот трави анісу звичайного
Aim. To study the qualitative composition and the quantitative content of fatty acids in Pimpinella anisum herb.Results and discussion. As a result of the study, 11 fatty acids were found in the herb of Pimpinella anisum. Of them, saturated fatty acids are represented by 9 compounds, while unsaturat...
Збережено в:
Дата: | 2020 |
---|---|
Автори: | , , , , , |
Формат: | Стаття |
Мова: | Ukrainian |
Опубліковано: |
National University of Pharmacy
2020
|
Теми: | |
Онлайн доступ: | https://ophcj.nuph.edu.ua/article/view/ophcj.20.208401 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Journal of Organic and Pharmaceutical Chemistry |
Репозитарії
Journal of Organic and Pharmaceutical Chemistryid |
oai:ojs.journals.uran.ua:article-208401 |
---|---|
record_format |
ojs |
spelling |
oai:ojs.journals.uran.ua:article-2084012020-12-05T17:54:45Z The study of fatty acids of Pimpinella anisum herb Вивчення жирних кислот трави анісу звичайного Umarov, U. A. Kolisnyk, S. V. Altukhov, O. O. Fathullaeva, M. Shabilalov, А. А. Gazieva, A. S. аніс звичайний жирні кислоти газова хромато-мас-спектрометрія УДК 577.115 582.711 543.51/54 Pimpinella anisum fatty acids gas chromatography-mass spectrometry UDC 577.115 582.711 543.51/54 Aim. To study the qualitative composition and the quantitative content of fatty acids in Pimpinella anisum herb.Results and discussion. As a result of the study, 11 fatty acids were found in the herb of Pimpinella anisum. Of them, saturated fatty acids are represented by 9 compounds, while unsaturated ones by 2 compounds. Among saturated fatty acids, palmitic acid (11.20 mg/g) predominates; unsaturated α-linolenic and linoleic acids are contained in approximately equal amounts – 5.23 and 4.99 mg/g, respectively.Experimental part. Pimpinella anisum herb grown and harvested at the flowering stage in the summer of 2019 in the Kharkiv region, Ukraine, was used for the analysis. Chromatographic separation was performed on an Agilent 6890N/5973inert gas chromato-mass spectrometric system (Agilent Technologies, USA). The capillary column was HP-5ms (30 m × 0.25 mm × 0.25 mm, Agilent Technologies, USA). Detection was performed in a SCAN mode in the m/z range of 38-400. Fatty acid methyl esters were identified using the NIST 02 mass spectrum library. The quantitative analysis was performed by adding the internal standard solution to the test samples.Conclusions. The qualitative composition and the quantitative content of fatty acids in the herb of Pimpinella anisum have been determined by gas chromatography-mass spectrometry. The presence of 11 fatty acids has been determined. The data obtained will be useful for creating herbal products based on Pimpinella anisum.Received: 21.07.2020 Revised: 03.10.2020 Accepted: 27.11.2020 Мета. Вивчити якісний склад та кількісний вміст жирних кислот у траві анісу звичайного.Результати та їх обговорення. У результаті проведеного дослідження в траві анісу звичайного виявлено 11 жирних кислот. З них насичені жирні кислоти представлені 9, ненасичені – 2 сполуками. Серед насичених жирних кислот значно переважає пальмітинова кислота (11,20 мг/г); ненасичені – α-ліноленова і лінолева містяться приблизно в однакових кількостях – 5,23 і 4,99 мг/г відповідно.Експериментальна частина. Для аналізу використовували траву анісу звичайного, вирощену та заготовлену в період цвітіння влітку 2019 року в Харківській області, Україна. Хроматографічні дослідження проводили на газовій хромато-мас-спектрометричній системі Agilent 6890N/5973inert (Agilent technologies, USA). Колонка капілярна HP-5ms (30 м × 0,25 мм × 0,25 мкм, Agilent technologies, USA). Детектування виконували в режимі SCAN у діапазоні m/z 38-400. Ідентифікацію метилових естерів жирних кислот здійснювали з використанням бібліотеки мас-спектрів NIST 02. Кількісний аналіз проводили шляхом додавання розчину внутрішнього стандарту в досліджувані проби.Висновки. Проведено визначення якісного складу та кількісного вмісту жирних кислот у траві анісу звичайного методом газової хромато-мас-спектрометрії. Виявлено наявність 11 жирних кислот. Одержані дані будуть корисними для створення фітопрепаратів на основі анісу звичайного.Received: 21.07.2020 Revised: 03.10.2020 Accepted: 27.11.2020 National University of Pharmacy 2020-12-01 Article Article application/pdf https://ophcj.nuph.edu.ua/article/view/ophcj.20.208401 10.24959/ophcj.20.208401 Journal of Organic and Pharmaceutical Chemistry; Vol. 18 No. 4(72) (2020); 56-58 Журнал органической и фармацевтической химии; Том 18 № 4(72) (2020); 56-58 Журнал органічної та фармацевтичної хімії; Том 18 № 4(72) (2020); 56-58 2518-1548 2308-8303 uk https://ophcj.nuph.edu.ua/article/view/ophcj.20.208401/217763 Copyright (c) 2020 National University of Pharmacy https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |
institution |
Journal of Organic and Pharmaceutical Chemistry |
collection |
OJS |
language |
Ukrainian |
topic |
аніс звичайний жирні кислоти газова хромато-мас-спектрометрія УДК 577.115 582.711 543.51/54 Pimpinella anisum fatty acids gas chromatography-mass spectrometry UDC 577.115 582.711 543.51/54 |
spellingShingle |
аніс звичайний жирні кислоти газова хромато-мас-спектрометрія УДК 577.115 582.711 543.51/54 Pimpinella anisum fatty acids gas chromatography-mass spectrometry UDC 577.115 582.711 543.51/54 Umarov, U. A. Kolisnyk, S. V. Altukhov, O. O. Fathullaeva, M. Shabilalov, А. А. Gazieva, A. S. Вивчення жирних кислот трави анісу звичайного |
topic_facet |
аніс звичайний жирні кислоти газова хромато-мас-спектрометрія УДК 577.115 582.711 543.51/54 Pimpinella anisum fatty acids gas chromatography-mass spectrometry UDC 577.115 582.711 543.51/54 |
format |
Article |
author |
Umarov, U. A. Kolisnyk, S. V. Altukhov, O. O. Fathullaeva, M. Shabilalov, А. А. Gazieva, A. S. |
author_facet |
Umarov, U. A. Kolisnyk, S. V. Altukhov, O. O. Fathullaeva, M. Shabilalov, А. А. Gazieva, A. S. |
author_sort |
Umarov, U. A. |
title |
Вивчення жирних кислот трави анісу звичайного |
title_short |
Вивчення жирних кислот трави анісу звичайного |
title_full |
Вивчення жирних кислот трави анісу звичайного |
title_fullStr |
Вивчення жирних кислот трави анісу звичайного |
title_full_unstemmed |
Вивчення жирних кислот трави анісу звичайного |
title_sort |
вивчення жирних кислот трави анісу звичайного |
title_alt |
The study of fatty acids of Pimpinella anisum herb |
description |
Aim. To study the qualitative composition and the quantitative content of fatty acids in Pimpinella anisum herb.Results and discussion. As a result of the study, 11 fatty acids were found in the herb of Pimpinella anisum. Of them, saturated fatty acids are represented by 9 compounds, while unsaturated ones by 2 compounds. Among saturated fatty acids, palmitic acid (11.20 mg/g) predominates; unsaturated α-linolenic and linoleic acids are contained in approximately equal amounts – 5.23 and 4.99 mg/g, respectively.Experimental part. Pimpinella anisum herb grown and harvested at the flowering stage in the summer of 2019 in the Kharkiv region, Ukraine, was used for the analysis. Chromatographic separation was performed on an Agilent 6890N/5973inert gas chromato-mass spectrometric system (Agilent Technologies, USA). The capillary column was HP-5ms (30 m × 0.25 mm × 0.25 mm, Agilent Technologies, USA). Detection was performed in a SCAN mode in the m/z range of 38-400. Fatty acid methyl esters were identified using the NIST 02 mass spectrum library. The quantitative analysis was performed by adding the internal standard solution to the test samples.Conclusions. The qualitative composition and the quantitative content of fatty acids in the herb of Pimpinella anisum have been determined by gas chromatography-mass spectrometry. The presence of 11 fatty acids has been determined. The data obtained will be useful for creating herbal products based on Pimpinella anisum.Received: 21.07.2020 Revised: 03.10.2020 Accepted: 27.11.2020 |
publisher |
National University of Pharmacy |
publishDate |
2020 |
url |
https://ophcj.nuph.edu.ua/article/view/ophcj.20.208401 |
work_keys_str_mv |
AT umarovua thestudyoffattyacidsofpimpinellaanisumherb AT kolisnyksv thestudyoffattyacidsofpimpinellaanisumherb AT altukhovoo thestudyoffattyacidsofpimpinellaanisumherb AT fathullaevam thestudyoffattyacidsofpimpinellaanisumherb AT shabilalovaa thestudyoffattyacidsofpimpinellaanisumherb AT gazievaas thestudyoffattyacidsofpimpinellaanisumherb AT umarovua vivčennâžirnihkislottravianísuzvičajnogo AT kolisnyksv vivčennâžirnihkislottravianísuzvičajnogo AT altukhovoo vivčennâžirnihkislottravianísuzvičajnogo AT fathullaevam vivčennâžirnihkislottravianísuzvičajnogo AT shabilalovaa vivčennâžirnihkislottravianísuzvičajnogo AT gazievaas vivčennâžirnihkislottravianísuzvičajnogo AT umarovua studyoffattyacidsofpimpinellaanisumherb AT kolisnyksv studyoffattyacidsofpimpinellaanisumherb AT altukhovoo studyoffattyacidsofpimpinellaanisumherb AT fathullaevam studyoffattyacidsofpimpinellaanisumherb AT shabilalovaa studyoffattyacidsofpimpinellaanisumherb AT gazievaas studyoffattyacidsofpimpinellaanisumherb |
first_indexed |
2024-09-01T18:15:37Z |
last_indexed |
2024-09-01T18:15:37Z |
_version_ |
1809018558989991936 |