Вивчення жирних кислот трави анісу звичайного

Aim. To study the qualitative composition and the quantitative content of fatty acids in Pimpinella anisum herb.Results and discussion. As a result of the study, 11 fatty acids were found in the herb of Pimpinella anisum. Of them, saturated fatty acids are represented by 9 compounds, while unsaturat...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2020
Автори: Umarov, U. A., Kolisnyk, S. V., Altukhov, O. O., Fathullaeva, M., Shabilalov, А. А., Gazieva, A. S.
Формат: Стаття
Мова:Ukrainian
Опубліковано: National University of Pharmacy 2020
Теми:
Онлайн доступ:https://ophcj.nuph.edu.ua/article/view/ophcj.20.208401
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Journal of Organic and Pharmaceutical Chemistry

Репозитарії

Journal of Organic and Pharmaceutical Chemistry
id oai:ojs.journals.uran.ua:article-208401
record_format ojs
spelling oai:ojs.journals.uran.ua:article-2084012020-12-05T17:54:45Z The study of fatty acids of Pimpinella anisum herb Вивчення жирних кислот трави анісу звичайного Umarov, U. A. Kolisnyk, S. V. Altukhov, O. O. Fathullaeva, M. Shabilalov, А. А. Gazieva, A. S. аніс звичайний жирні кислоти газова хромато-мас-спектрометрія УДК 577.115 582.711 543.51/54 Pimpinella anisum fatty acids gas chromatography-mass spectrometry UDC 577.115 582.711 543.51/54 Aim. To study the qualitative composition and the quantitative content of fatty acids in Pimpinella anisum herb.Results and discussion. As a result of the study, 11 fatty acids were found in the herb of Pimpinella anisum. Of them, saturated fatty acids are represented by 9 compounds, while unsaturated ones by 2 compounds. Among saturated fatty acids, palmitic acid (11.20 mg/g) predominates; unsaturated α-linolenic and linoleic acids are contained in approximately equal amounts – 5.23 and 4.99 mg/g, respectively.Experimental part. Pimpinella anisum herb grown and harvested at the flowering stage in the summer of 2019 in the Kharkiv region, Ukraine, was used for the analysis. Chromatographic separation was performed on an Agilent 6890N/5973inert gas chromato-mass spectrometric system (Agilent Technologies, USA). The capillary column was HP-5ms (30 m × 0.25 mm × 0.25 mm, Agilent Technologies, USA). Detection was performed in a SCAN mode in the m/z range of 38-400. Fatty acid methyl esters were identified using the NIST 02 mass spectrum library. The quantitative analysis was performed by adding the internal standard solution to the test samples.Conclusions. The qualitative composition and the quantitative content of fatty acids in the herb of Pimpinella anisum have been determined by gas chromatography-mass spectrometry. The presence of 11 fatty acids has been determined. The data obtained will be useful for creating herbal products based on Pimpinella anisum.Received: 21.07.2020 Revised: 03.10.2020 Accepted: 27.11.2020 Мета. Вивчити якісний склад та кількісний вміст жирних кислот у траві анісу звичайного.Результати та їх обговорення. У результаті проведеного дослідження в траві анісу звичайного виявлено 11 жирних кислот. З них насичені жирні кислоти представлені 9, ненасичені – 2 сполуками. Серед насичених жирних кислот значно переважає пальмітинова кислота (11,20 мг/г); ненасичені – α-ліноленова і лінолева містяться приблизно в однакових кількостях – 5,23 і 4,99 мг/г відповідно.Експериментальна частина. Для аналізу використовували траву анісу звичайного, вирощену та заготовлену в період цвітіння влітку 2019 року в Харківській області, Україна. Хроматографічні дослідження проводили на газовій хромато-мас-спектрометричній системі Agilent 6890N/5973inert (Agilent technologies, USA). Колонка капілярна HP-5ms (30 м × 0,25 мм × 0,25 мкм, Agilent technologies, USA). Детектування виконували в режимі SCAN у діапазоні m/z 38-400. Ідентифікацію метилових естерів жирних кислот здійснювали з використанням бібліотеки мас-спектрів NIST 02. Кількісний аналіз проводили шляхом додавання розчину внутрішнього стандарту в досліджувані проби.Висновки. Проведено визначення якісного складу та кількісного вмісту жирних кислот у траві анісу звичайного методом газової хромато-мас-спектрометрії. Виявлено наявність 11 жирних кислот. Одержані дані будуть корисними для створення фітопрепаратів на основі анісу звичайного.Received: 21.07.2020 Revised: 03.10.2020 Accepted: 27.11.2020 National University of Pharmacy 2020-12-01 Article Article application/pdf https://ophcj.nuph.edu.ua/article/view/ophcj.20.208401 10.24959/ophcj.20.208401 Journal of Organic and Pharmaceutical Chemistry; Vol. 18 No. 4(72) (2020); 56-58 Журнал органической и фармацевтической химии; Том 18 № 4(72) (2020); 56-58 Журнал органічної та фармацевтичної хімії; Том 18 № 4(72) (2020); 56-58 2518-1548 2308-8303 uk https://ophcj.nuph.edu.ua/article/view/ophcj.20.208401/217763 Copyright (c) 2020 National University of Pharmacy https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
institution Journal of Organic and Pharmaceutical Chemistry
collection OJS
language Ukrainian
topic аніс звичайний
жирні кислоти
газова хромато-мас-спектрометрія
УДК 577.115
582.711
543.51/54
Pimpinella anisum
fatty acids
gas chromatography-mass spectrometry
UDC 577.115
582.711
543.51/54
spellingShingle аніс звичайний
жирні кислоти
газова хромато-мас-спектрометрія
УДК 577.115
582.711
543.51/54
Pimpinella anisum
fatty acids
gas chromatography-mass spectrometry
UDC 577.115
582.711
543.51/54
Umarov, U. A.
Kolisnyk, S. V.
Altukhov, O. O.
Fathullaeva, M.
Shabilalov, А. А.
Gazieva, A. S.
Вивчення жирних кислот трави анісу звичайного
topic_facet аніс звичайний
жирні кислоти
газова хромато-мас-спектрометрія
УДК 577.115
582.711
543.51/54
Pimpinella anisum
fatty acids
gas chromatography-mass spectrometry
UDC 577.115
582.711
543.51/54
format Article
author Umarov, U. A.
Kolisnyk, S. V.
Altukhov, O. O.
Fathullaeva, M.
Shabilalov, А. А.
Gazieva, A. S.
author_facet Umarov, U. A.
Kolisnyk, S. V.
Altukhov, O. O.
Fathullaeva, M.
Shabilalov, А. А.
Gazieva, A. S.
author_sort Umarov, U. A.
title Вивчення жирних кислот трави анісу звичайного
title_short Вивчення жирних кислот трави анісу звичайного
title_full Вивчення жирних кислот трави анісу звичайного
title_fullStr Вивчення жирних кислот трави анісу звичайного
title_full_unstemmed Вивчення жирних кислот трави анісу звичайного
title_sort вивчення жирних кислот трави анісу звичайного
title_alt The study of fatty acids of Pimpinella anisum herb
description Aim. To study the qualitative composition and the quantitative content of fatty acids in Pimpinella anisum herb.Results and discussion. As a result of the study, 11 fatty acids were found in the herb of Pimpinella anisum. Of them, saturated fatty acids are represented by 9 compounds, while unsaturated ones by 2 compounds. Among saturated fatty acids, palmitic acid (11.20 mg/g) predominates; unsaturated α-linolenic and linoleic acids are contained in approximately equal amounts – 5.23 and 4.99 mg/g, respectively.Experimental part. Pimpinella anisum herb grown and harvested at the flowering stage in the summer of 2019 in the Kharkiv region, Ukraine, was used for the analysis. Chromatographic separation was performed on an Agilent 6890N/5973inert gas chromato-mass spectrometric system (Agilent Technologies, USA). The capillary column was HP-5ms (30 m × 0.25 mm × 0.25 mm, Agilent Technologies, USA). Detection was performed in a SCAN mode in the m/z range of 38-400. Fatty acid methyl esters were identified using the NIST 02 mass spectrum library. The quantitative analysis was performed by adding the internal standard solution to the test samples.Conclusions. The qualitative composition and the quantitative content of fatty acids in the herb of Pimpinella anisum have been determined by gas chromatography-mass spectrometry. The presence of 11 fatty acids has been determined. The data obtained will be useful for creating herbal products based on Pimpinella anisum.Received: 21.07.2020 Revised: 03.10.2020 Accepted: 27.11.2020
publisher National University of Pharmacy
publishDate 2020
url https://ophcj.nuph.edu.ua/article/view/ophcj.20.208401
work_keys_str_mv AT umarovua thestudyoffattyacidsofpimpinellaanisumherb
AT kolisnyksv thestudyoffattyacidsofpimpinellaanisumherb
AT altukhovoo thestudyoffattyacidsofpimpinellaanisumherb
AT fathullaevam thestudyoffattyacidsofpimpinellaanisumherb
AT shabilalovaa thestudyoffattyacidsofpimpinellaanisumherb
AT gazievaas thestudyoffattyacidsofpimpinellaanisumherb
AT umarovua vivčennâžirnihkislottravianísuzvičajnogo
AT kolisnyksv vivčennâžirnihkislottravianísuzvičajnogo
AT altukhovoo vivčennâžirnihkislottravianísuzvičajnogo
AT fathullaevam vivčennâžirnihkislottravianísuzvičajnogo
AT shabilalovaa vivčennâžirnihkislottravianísuzvičajnogo
AT gazievaas vivčennâžirnihkislottravianísuzvičajnogo
AT umarovua studyoffattyacidsofpimpinellaanisumherb
AT kolisnyksv studyoffattyacidsofpimpinellaanisumherb
AT altukhovoo studyoffattyacidsofpimpinellaanisumherb
AT fathullaevam studyoffattyacidsofpimpinellaanisumherb
AT shabilalovaa studyoffattyacidsofpimpinellaanisumherb
AT gazievaas studyoffattyacidsofpimpinellaanisumherb
first_indexed 2024-09-01T18:15:37Z
last_indexed 2024-09-01T18:15:37Z
_version_ 1809018558989991936