Валідація алкаліметричної методики кількісного визначення вільних органічних кислот у листі малини
Organic acids are a large group of biologically active compounds that perform important functions in the plant organism. Moreover, all plants, regardless of the species and family, contain organic acids to a small or large extent as organic acids belong to intermediate metabolites arising from the...
Збережено в:
Дата: | 2021 |
---|---|
Автори: | , , , , , |
Формат: | Стаття |
Мова: | English |
Опубліковано: |
National University of Pharmacy
2021
|
Теми: | |
Онлайн доступ: | https://ophcj.nuph.edu.ua/article/view/226278 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Journal of Organic and Pharmaceutical Chemistry |
Репозитарії
Journal of Organic and Pharmaceutical Chemistryid |
oai:ojs.journals.uran.ua:article-226278 |
---|---|
record_format |
ojs |
institution |
Journal of Organic and Pharmaceutical Chemistry |
collection |
OJS |
language |
English |
topic |
raspberry leaves free organic acids alkalimetry validation малина листя вільні органічні кислоти алкаліметрія валідація |
spellingShingle |
raspberry leaves free organic acids alkalimetry validation малина листя вільні органічні кислоти алкаліметрія валідація Maslov, O. Yu. Kolisnyk, S. V. Kostina, T. A. Shovkova, Z. V. Ahmedov, E. Yu. Komisarenko, M. A. Валідація алкаліметричної методики кількісного визначення вільних органічних кислот у листі малини |
topic_facet |
raspberry leaves free organic acids alkalimetry validation малина листя вільні органічні кислоти алкаліметрія валідація |
format |
Article |
author |
Maslov, O. Yu. Kolisnyk, S. V. Kostina, T. A. Shovkova, Z. V. Ahmedov, E. Yu. Komisarenko, M. A. |
author_facet |
Maslov, O. Yu. Kolisnyk, S. V. Kostina, T. A. Shovkova, Z. V. Ahmedov, E. Yu. Komisarenko, M. A. |
author_sort |
Maslov, O. Yu. |
title |
Валідація алкаліметричної методики кількісного визначення вільних органічних кислот у листі малини |
title_short |
Валідація алкаліметричної методики кількісного визначення вільних органічних кислот у листі малини |
title_full |
Валідація алкаліметричної методики кількісного визначення вільних органічних кислот у листі малини |
title_fullStr |
Валідація алкаліметричної методики кількісного визначення вільних органічних кислот у листі малини |
title_full_unstemmed |
Валідація алкаліметричної методики кількісного визначення вільних органічних кислот у листі малини |
title_sort |
валідація алкаліметричної методики кількісного визначення вільних органічних кислот у листі малини |
title_alt |
Validation of the alkalimetry method for the quantitative determination of free organic acids in raspberry leaves |
description |
Organic acids are a large group of biologically active compounds that perform important functions in the plant organism. Moreover, all plants, regardless of the species and family, contain organic acids to a small or large extent as organic acids belong to intermediate metabolites arising from the oxidation of proteins and amino acids, fats and carbohydrates.Aim. To validate the method of alkalimetry proposed with potentiometric detection of the end-point for the quantitative determination of free organic acids in raspberry leaves.Results and discussion. The method proposed was validated according to the International Conference on Harmonization (ICH) guidelines. The linearity was in the concentration range of 40 – 200 % (r2 = 0.9991). The percentage of recovery was found to be in the range of 98.77 – 102.48 %. The repeatability and intermediate precision were 1.58 % and 1.74 %, respectively. The method is accurate and reliable, with the relative standard deviation of less than 2 %.Experimental part. Leaves of raspberry were collected in the Kharkiv region during the period of full ripening. A Hanna 2550 pH-meter with a HI 1131P potentiometric electrode was used for alkalimetric titration of free organic acids. The titration was carried out using a microburette with Class A accuracy.Conclusions. The alkalimetry method for the quantitative determination of free organic acids in raspberry leaves has been proposed and validated according to the following parameters: specifcity, linearity, accuracy, repeatability, intermediate precision, robustness. It has been confrmed that the method is simple, reliable, accurate and cost-effective.Key words: raspberry; leaves; free organic acids; alkalimetry; validation |
publisher |
National University of Pharmacy |
publishDate |
2021 |
url |
https://ophcj.nuph.edu.ua/article/view/226278 |
work_keys_str_mv |
AT maslovoyu validationofthealkalimetrymethodforthequantitativedeterminationoffreeorganicacidsinraspberryleaves AT kolisnyksv validationofthealkalimetrymethodforthequantitativedeterminationoffreeorganicacidsinraspberryleaves AT kostinata validationofthealkalimetrymethodforthequantitativedeterminationoffreeorganicacidsinraspberryleaves AT shovkovazv validationofthealkalimetrymethodforthequantitativedeterminationoffreeorganicacidsinraspberryleaves AT ahmedoveyu validationofthealkalimetrymethodforthequantitativedeterminationoffreeorganicacidsinraspberryleaves AT komisarenkoma validationofthealkalimetrymethodforthequantitativedeterminationoffreeorganicacidsinraspberryleaves AT maslovoyu valídacíâalkalímetričnoímetodikikílʹkísnogoviznačennâvílʹnihorganíčnihkislotulistímalini AT kolisnyksv valídacíâalkalímetričnoímetodikikílʹkísnogoviznačennâvílʹnihorganíčnihkislotulistímalini AT kostinata valídacíâalkalímetričnoímetodikikílʹkísnogoviznačennâvílʹnihorganíčnihkislotulistímalini AT shovkovazv valídacíâalkalímetričnoímetodikikílʹkísnogoviznačennâvílʹnihorganíčnihkislotulistímalini AT ahmedoveyu valídacíâalkalímetričnoímetodikikílʹkísnogoviznačennâvílʹnihorganíčnihkislotulistímalini AT komisarenkoma valídacíâalkalímetričnoímetodikikílʹkísnogoviznačennâvílʹnihorganíčnihkislotulistímalini |
first_indexed |
2024-09-01T18:15:40Z |
last_indexed |
2024-09-01T18:15:40Z |
_version_ |
1809018561833730048 |
spelling |
oai:ojs.journals.uran.ua:article-2262782021-03-29T14:47:02Z Validation of the alkalimetry method for the quantitative determination of free organic acids in raspberry leaves Валідація алкаліметричної методики кількісного визначення вільних органічних кислот у листі малини Maslov, O. Yu. Kolisnyk, S. V. Kostina, T. A. Shovkova, Z. V. Ahmedov, E. Yu. Komisarenko, M. A. raspberry; leaves; free organic acids; alkalimetry; validation малина; листя; вільні органічні кислоти; алкаліметрія; валідація Organic acids are a large group of biologically active compounds that perform important functions in the plant organism. Moreover, all plants, regardless of the species and family, contain organic acids to a small or large extent as organic acids belong to intermediate metabolites arising from the oxidation of proteins and amino acids, fats and carbohydrates.Aim. To validate the method of alkalimetry proposed with potentiometric detection of the end-point for the quantitative determination of free organic acids in raspberry leaves.Results and discussion. The method proposed was validated according to the International Conference on Harmonization (ICH) guidelines. The linearity was in the concentration range of 40 – 200 % (r2 = 0.9991). The percentage of recovery was found to be in the range of 98.77 – 102.48 %. The repeatability and intermediate precision were 1.58 % and 1.74 %, respectively. The method is accurate and reliable, with the relative standard deviation of less than 2 %.Experimental part. Leaves of raspberry were collected in the Kharkiv region during the period of full ripening. A Hanna 2550 pH-meter with a HI 1131P potentiometric electrode was used for alkalimetric titration of free organic acids. The titration was carried out using a microburette with Class A accuracy.Conclusions. The alkalimetry method for the quantitative determination of free organic acids in raspberry leaves has been proposed and validated according to the following parameters: specifcity, linearity, accuracy, repeatability, intermediate precision, robustness. It has been confrmed that the method is simple, reliable, accurate and cost-effective.Key words: raspberry; leaves; free organic acids; alkalimetry; validation Органічні кислоти – велика група біологічно активних сполук, які виконують важливі функції в обміні речовин рослин. Усі рослини, незалежно від виду та родини, містять органічні кислоти в невеликій або значній кількості, бо ці речовини належать до проміжних метаболітів, що утворюються в результаті окиснення білків, амінокислот, жирів та вуглеводів.Мета. Валідувати запропоновану алкаліметричну методику з потенціометричним виявленням кінцевої точки титрування для кількісного визначення вільних органічних кислот у листі малини.Результати та їх обговорення. Запропонований метод валідовано згідно з директивою International Conference on Harmonization. Лінійність зберігалася в діапазоні концентрацій 40 – 200 % (r2= 0,9991). Визначено, що відсоток відновлення становить 98,77 – 102,48 %, повторюваність та проміжна точність – 1,58 % та 1,74 % відповідно. Метод характеризується як точний і надійний, має відносне стандартне відхилення менше 2 %.Експериментальна частина. Листя малини в період повного дозрівання збирали в Харківській області. Для алкаліметричного титрування вільних органічних кислот використовували рН-метр Hanna 2550 з потенціометричним електродом HI 1131P. Титрування проводили мікробюреткою з класом точності А.Висновки. Розроблену титриметричну методику кількісного визначення вільних органічних кислоту листі малини валідовано за такими параметрами: специфічність, лінійність, точність, збіжність, внутрішня прецизійність, робасність. Підтверджено, що метод є простим, надійним, точним та економічно вигідним.Ключові слова: малина; листя; вільні органічні кислоти; алкаліметрія; валідація National University of Pharmacy 2021-03-15 Article Article application/pdf https://ophcj.nuph.edu.ua/article/view/226278 10.24959/ophcj.21.226278 Journal of Organic and Pharmaceutical Chemistry; Vol. 19 No. 1(73) (2021); 53-58 Журнал органической и фармацевтической химии; Том 19 № 1(73) (2021); 53-58 Журнал органічної та фармацевтичної хімії; Том 19 № 1(73) (2021); 53-58 2518-1548 2308-8303 en https://ophcj.nuph.edu.ua/article/view/226278/226704 Copyright (c) 2021 National University of Pharmacy http://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |