Дослідження впливу концентрації етилового спирту на антиоксидантну активність розчинів аскорбінової кислоти

Much attention is currently paid to the study of the antioxidant properties of various objects – individual antioxidants, dietary supplements, medicines, liquid plant extracts. Antioxidant medicines are widely used as the main or additional correction agents in the treatment of a number of diseases....

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2021
Автори: Maslov, Oleksandr Yu., Kolisnyk, Serhii V., Ponomarenko, Svitlana V., Ahmedov, Elshan Yunis Ogli, Shovkova, Zoia V.
Формат: Стаття
Мова:English
Опубліковано: National University of Pharmacy 2021
Теми:
Онлайн доступ:https://ophcj.nuph.edu.ua/article/view/231947
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Journal of Organic and Pharmaceutical Chemistry

Репозитарії

Journal of Organic and Pharmaceutical Chemistry
id oai:ojs.journals.uran.ua:article-231947
record_format ojs
institution Journal of Organic and Pharmaceutical Chemistry
collection OJS
language English
topic effect of ethanol
ascorbic acid
antioxidant activity
potentiometric method
ефект етанолу
аскорбінова кислота
антиоксидантна активність
потенціометричний метод
spellingShingle effect of ethanol
ascorbic acid
antioxidant activity
potentiometric method
ефект етанолу
аскорбінова кислота
антиоксидантна активність
потенціометричний метод
Maslov, Oleksandr Yu.
Kolisnyk, Serhii V.
Ponomarenko, Svitlana V.
Ahmedov, Elshan Yunis Ogli
Shovkova, Zoia V.
Дослідження впливу концентрації етилового спирту на антиоксидантну активність розчинів аскорбінової кислоти
topic_facet effect of ethanol
ascorbic acid
antioxidant activity
potentiometric method
ефект етанолу
аскорбінова кислота
антиоксидантна активність
потенціометричний метод
format Article
author Maslov, Oleksandr Yu.
Kolisnyk, Serhii V.
Ponomarenko, Svitlana V.
Ahmedov, Elshan Yunis Ogli
Shovkova, Zoia V.
author_facet Maslov, Oleksandr Yu.
Kolisnyk, Serhii V.
Ponomarenko, Svitlana V.
Ahmedov, Elshan Yunis Ogli
Shovkova, Zoia V.
author_sort Maslov, Oleksandr Yu.
title Дослідження впливу концентрації етилового спирту на антиоксидантну активність розчинів аскорбінової кислоти
title_short Дослідження впливу концентрації етилового спирту на антиоксидантну активність розчинів аскорбінової кислоти
title_full Дослідження впливу концентрації етилового спирту на антиоксидантну активність розчинів аскорбінової кислоти
title_fullStr Дослідження впливу концентрації етилового спирту на антиоксидантну активність розчинів аскорбінової кислоти
title_full_unstemmed Дослідження впливу концентрації етилового спирту на антиоксидантну активність розчинів аскорбінової кислоти
title_sort дослідження впливу концентрації етилового спирту на антиоксидантну активність розчинів аскорбінової кислоти
title_alt The study of the effect of ethyl alcohol concentrations on the antioxidant activity of ascorbic acid solutions
description Much attention is currently paid to the study of the antioxidant properties of various objects – individual antioxidants, dietary supplements, medicines, liquid plant extracts. Antioxidant medicines are widely used as the main or additional correction agents in the treatment of a number of diseases. Therefore, the study and development of procedures for determining the antioxidant activity is a prospective task for today. Aim. To determine the contribution of different concentrations of ethanol to the level of the antioxidant activity (AOA) of ascorbic acid solutions by the potentiometric method. Results and discussion. The different ethanol content in the solution had the following percent of the contribution to the value of AOA of ascorbic acid solutions – 1.85, 3.56, 4.89, 6.76, 7.63 % for 20, 40, 60, 80, 96 % ethanol, respectively. The linearity of the procedure was proven in the range from 0.039 to 0.31 mmol/L. Experimental part. The object of the study was solutions of ascorbic acid prepared using ethanol of different concentrations – 20, 40, 60, 80, 96 %. Potentiometric measurements were conducted by a Hanna 2550 pH meter (Germany) with an EZDO 5010 combined platinum electrode. Weighing was carried out using an АN100 digital analytical balance (AXIS, Ukraine) with d = 0.0001 g. Ascorbic acid was purchased from Sigma Aldrich (≥ 99.0 %), K3[Fe(CN)6], K4[Fe(CN)6], NaHPO4, KH2PO4 were of analytical grade. Conclusions. It has been found that ethyl alcohol affects the change of the potential in the electrochemical cell and the level of AOA of ascorbic acid solutions. The percentage of the contribution of different concentrations of ethyl alcohol to the AOA value ranges from 1.85 to 7.63 %. The approach and the formula for calculation that take into account the effect of ethyl alcohol on the final AOA result of the test sample of ascorbic acid in a water-alcohol solutions have been proposed. The results of this study can be used in the pharmaceutical and food industries to determine, assess and control the AOA level of dietary supplements, liquid extracts, tinctures, medicines, and alcoholic beverages.
publisher National University of Pharmacy
publishDate 2021
url https://ophcj.nuph.edu.ua/article/view/231947
work_keys_str_mv AT maslovoleksandryu thestudyoftheeffectofethylalcoholconcentrationsontheantioxidantactivityofascorbicacidsolutions
AT kolisnykserhiiv thestudyoftheeffectofethylalcoholconcentrationsontheantioxidantactivityofascorbicacidsolutions
AT ponomarenkosvitlanav thestudyoftheeffectofethylalcoholconcentrationsontheantioxidantactivityofascorbicacidsolutions
AT ahmedovelshanyunisogli thestudyoftheeffectofethylalcoholconcentrationsontheantioxidantactivityofascorbicacidsolutions
AT shovkovazoiav thestudyoftheeffectofethylalcoholconcentrationsontheantioxidantactivityofascorbicacidsolutions
AT maslovoleksandryu doslídžennâvplivukoncentracííetilovogospirtunaantioksidantnuaktivnístʹrozčinívaskorbínovoíkisloti
AT kolisnykserhiiv doslídžennâvplivukoncentracííetilovogospirtunaantioksidantnuaktivnístʹrozčinívaskorbínovoíkisloti
AT ponomarenkosvitlanav doslídžennâvplivukoncentracííetilovogospirtunaantioksidantnuaktivnístʹrozčinívaskorbínovoíkisloti
AT ahmedovelshanyunisogli doslídžennâvplivukoncentracííetilovogospirtunaantioksidantnuaktivnístʹrozčinívaskorbínovoíkisloti
AT shovkovazoiav doslídžennâvplivukoncentracííetilovogospirtunaantioksidantnuaktivnístʹrozčinívaskorbínovoíkisloti
AT maslovoleksandryu studyoftheeffectofethylalcoholconcentrationsontheantioxidantactivityofascorbicacidsolutions
AT kolisnykserhiiv studyoftheeffectofethylalcoholconcentrationsontheantioxidantactivityofascorbicacidsolutions
AT ponomarenkosvitlanav studyoftheeffectofethylalcoholconcentrationsontheantioxidantactivityofascorbicacidsolutions
AT ahmedovelshanyunisogli studyoftheeffectofethylalcoholconcentrationsontheantioxidantactivityofascorbicacidsolutions
AT shovkovazoiav studyoftheeffectofethylalcoholconcentrationsontheantioxidantactivityofascorbicacidsolutions
first_indexed 2024-09-01T18:15:40Z
last_indexed 2024-09-01T18:15:40Z
_version_ 1809018562288812032
spelling oai:ojs.journals.uran.ua:article-2319472021-06-30T03:29:28Z The study of the effect of ethyl alcohol concentrations on the antioxidant activity of ascorbic acid solutions Дослідження впливу концентрації етилового спирту на антиоксидантну активність розчинів аскорбінової кислоти Maslov, Oleksandr Yu. Kolisnyk, Serhii V. Ponomarenko, Svitlana V. Ahmedov, Elshan Yunis Ogli Shovkova, Zoia V. effect of ethanol; ascorbic acid; antioxidant activity; potentiometric method ефект етанолу; аскорбінова кислота; антиоксидантна активність; потенціометричний метод Much attention is currently paid to the study of the antioxidant properties of various objects – individual antioxidants, dietary supplements, medicines, liquid plant extracts. Antioxidant medicines are widely used as the main or additional correction agents in the treatment of a number of diseases. Therefore, the study and development of procedures for determining the antioxidant activity is a prospective task for today. Aim. To determine the contribution of different concentrations of ethanol to the level of the antioxidant activity (AOA) of ascorbic acid solutions by the potentiometric method. Results and discussion. The different ethanol content in the solution had the following percent of the contribution to the value of AOA of ascorbic acid solutions – 1.85, 3.56, 4.89, 6.76, 7.63 % for 20, 40, 60, 80, 96 % ethanol, respectively. The linearity of the procedure was proven in the range from 0.039 to 0.31 mmol/L. Experimental part. The object of the study was solutions of ascorbic acid prepared using ethanol of different concentrations – 20, 40, 60, 80, 96 %. Potentiometric measurements were conducted by a Hanna 2550 pH meter (Germany) with an EZDO 5010 combined platinum electrode. Weighing was carried out using an АN100 digital analytical balance (AXIS, Ukraine) with d = 0.0001 g. Ascorbic acid was purchased from Sigma Aldrich (≥ 99.0 %), K3[Fe(CN)6], K4[Fe(CN)6], NaHPO4, KH2PO4 were of analytical grade. Conclusions. It has been found that ethyl alcohol affects the change of the potential in the electrochemical cell and the level of AOA of ascorbic acid solutions. The percentage of the contribution of different concentrations of ethyl alcohol to the AOA value ranges from 1.85 to 7.63 %. The approach and the formula for calculation that take into account the effect of ethyl alcohol on the final AOA result of the test sample of ascorbic acid in a water-alcohol solutions have been proposed. The results of this study can be used in the pharmaceutical and food industries to determine, assess and control the AOA level of dietary supplements, liquid extracts, tinctures, medicines, and alcoholic beverages. У цей час велику увагу приділяють вивченню антиоксидантних властивостей різних об’єктів – індивідуальних антиоксидантів, дієтичних добавок, лікарських препаратів, настоянок, рідких екстрактів рослин. Антиоксидантні препарати широко використовують як основний або додатковий коригувальний засіб у лікуванні захворювань. Тому вивчення і розроблення методики визначення антиоксидантної активності наразі є актуальним завданням. Мета. За допомогою потенціометричного методу визначити залежність рівня антиоксидантної активності (АОА) розчинів аскорбінової кислоти від концентрації етанолу. Результати та їх обговорення. Різний вміст етанолу в розчині мав такий відсоток внеску в значення антиоксидантної активності розчинів аскорбінової кислоти – 1,85, 3,56, 4,89, 6,76, 7,63 % для 20, 40, 60, 80 96 % етанолу відповідно. Доведено лінійність методики в діапазоні від 0,039 до 0,31 ммоль/л. Експериментальна частина. Об’єктом дослідження були розчини аскорбінової кислоти, приготовлені з використанням етанолу різної концентрації – 20, 40, 60, 80, 96 %. Потенціометричні вимірювання проводили на pH-метрі Hanna 2550 (Німеччина) з комбінованим платиновим електродом EZDO 5010. Зважування проводили за допомогою цифрових аналітичних ваг АN100 (AXIS, Україна) з d = 0,0001 г. Аскорбінова кислота виробництва Sigma Aldrich (≥ 99,0 %); K3[Fe(CN)6], K4[Fe(CN)6], NaHPO4, KH2PO4 кваліфікації «хімічно чистий». Висновки. З’ясовано, що етиловий спирт впливає на зміну потенціалу електрохімічної комірки й рівень АОА розчинів аскорбінової кислоти. Відсоток внеску етилового спирту різних концентрацій в значення АОА перебуває в діапазоні від 1,85 до 7,63 %. Запропоновано підхід і формулу обчислення, що враховує вплив етилового спирту на кінцевий результат АОА досліджуваного зразка аскорбінової кислоти у водно-спиртовому розчині. Результати цього дослідження можуть бути використані у фармацевтичній і харчовій промисловості для визначення, оцінювання та контролю рівня АОА дієтичних добавок, рідких екстрактів, настоянок, лікарських препаратів, алкогольних напоїв. National University of Pharmacy 2021-06-23 Article Article application/pdf https://ophcj.nuph.edu.ua/article/view/231947 10.24959/ophcj.21.231947 Journal of Organic and Pharmaceutical Chemistry; Vol. 19 No. 2(74) (2021); 44-47 Журнал органической и фармацевтической химии; Том 19 № 2(74) (2021); 44-47 Журнал органічної та фармацевтичної хімії; Том 19 № 2(74) (2021); 44-47 2518-1548 2308-8303 en https://ophcj.nuph.edu.ua/article/view/231947/233841 Copyright (c) 2021 National University of Pharmacy http://creativecommons.org/licenses/by/4.0