Дослідження впливу концентрації етилового спирту на антиоксидантну активність розчинів аскорбінової кислоти
Much attention is currently paid to the study of the antioxidant properties of various objects – individual antioxidants, dietary supplements, medicines, liquid plant extracts. Antioxidant medicines are widely used as the main or additional correction agents in the treatment of a number of diseases....
Збережено в:
Дата: | 2021 |
---|---|
Автори: | , , , , |
Формат: | Стаття |
Мова: | English |
Опубліковано: |
National University of Pharmacy
2021
|
Теми: | |
Онлайн доступ: | https://ophcj.nuph.edu.ua/article/view/231947 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Journal of Organic and Pharmaceutical Chemistry |
Репозитарії
Journal of Organic and Pharmaceutical Chemistryid |
oai:ojs.journals.uran.ua:article-231947 |
---|---|
record_format |
ojs |
institution |
Journal of Organic and Pharmaceutical Chemistry |
collection |
OJS |
language |
English |
topic |
effect of ethanol ascorbic acid antioxidant activity potentiometric method ефект етанолу аскорбінова кислота антиоксидантна активність потенціометричний метод |
spellingShingle |
effect of ethanol ascorbic acid antioxidant activity potentiometric method ефект етанолу аскорбінова кислота антиоксидантна активність потенціометричний метод Maslov, Oleksandr Yu. Kolisnyk, Serhii V. Ponomarenko, Svitlana V. Ahmedov, Elshan Yunis Ogli Shovkova, Zoia V. Дослідження впливу концентрації етилового спирту на антиоксидантну активність розчинів аскорбінової кислоти |
topic_facet |
effect of ethanol ascorbic acid antioxidant activity potentiometric method ефект етанолу аскорбінова кислота антиоксидантна активність потенціометричний метод |
format |
Article |
author |
Maslov, Oleksandr Yu. Kolisnyk, Serhii V. Ponomarenko, Svitlana V. Ahmedov, Elshan Yunis Ogli Shovkova, Zoia V. |
author_facet |
Maslov, Oleksandr Yu. Kolisnyk, Serhii V. Ponomarenko, Svitlana V. Ahmedov, Elshan Yunis Ogli Shovkova, Zoia V. |
author_sort |
Maslov, Oleksandr Yu. |
title |
Дослідження впливу концентрації етилового спирту на антиоксидантну активність розчинів аскорбінової кислоти |
title_short |
Дослідження впливу концентрації етилового спирту на антиоксидантну активність розчинів аскорбінової кислоти |
title_full |
Дослідження впливу концентрації етилового спирту на антиоксидантну активність розчинів аскорбінової кислоти |
title_fullStr |
Дослідження впливу концентрації етилового спирту на антиоксидантну активність розчинів аскорбінової кислоти |
title_full_unstemmed |
Дослідження впливу концентрації етилового спирту на антиоксидантну активність розчинів аскорбінової кислоти |
title_sort |
дослідження впливу концентрації етилового спирту на антиоксидантну активність розчинів аскорбінової кислоти |
title_alt |
The study of the effect of ethyl alcohol concentrations on the antioxidant activity of ascorbic acid solutions |
description |
Much attention is currently paid to the study of the antioxidant properties of various objects – individual antioxidants, dietary supplements, medicines, liquid plant extracts. Antioxidant medicines are widely used as the main or additional correction agents in the treatment of a number of diseases. Therefore, the study and development of procedures for determining the antioxidant activity is a prospective task for today.
Aim. To determine the contribution of different concentrations of ethanol to the level of the antioxidant activity (AOA) of ascorbic acid solutions by the potentiometric method.
Results and discussion. The different ethanol content in the solution had the following percent of the contribution to the value of AOA of ascorbic acid solutions – 1.85, 3.56, 4.89, 6.76, 7.63 % for 20, 40, 60, 80, 96 % ethanol, respectively. The linearity of the procedure was proven in the range from 0.039 to 0.31 mmol/L.
Experimental part. The object of the study was solutions of ascorbic acid prepared using ethanol of different concentrations – 20, 40, 60, 80, 96 %. Potentiometric measurements were conducted by a Hanna 2550 pH meter (Germany) with an EZDO 5010 combined platinum electrode. Weighing was carried out using an АN100 digital analytical balance (AXIS, Ukraine) with d = 0.0001 g. Ascorbic acid was purchased from Sigma Aldrich (≥ 99.0 %), K3[Fe(CN)6], K4[Fe(CN)6], NaHPO4, KH2PO4 were of analytical grade.
Conclusions. It has been found that ethyl alcohol affects the change of the potential in the electrochemical cell and the level of AOA of ascorbic acid solutions. The percentage of the contribution of different concentrations of ethyl alcohol to the AOA value ranges from 1.85 to 7.63 %. The approach and the formula for calculation that take into account the effect of ethyl alcohol on the final AOA result of the test sample of ascorbic acid in a water-alcohol solutions have been proposed. The results of this study can be used in the pharmaceutical and food industries to determine, assess and control the AOA level of dietary supplements, liquid extracts, tinctures, medicines, and alcoholic beverages. |
publisher |
National University of Pharmacy |
publishDate |
2021 |
url |
https://ophcj.nuph.edu.ua/article/view/231947 |
work_keys_str_mv |
AT maslovoleksandryu thestudyoftheeffectofethylalcoholconcentrationsontheantioxidantactivityofascorbicacidsolutions AT kolisnykserhiiv thestudyoftheeffectofethylalcoholconcentrationsontheantioxidantactivityofascorbicacidsolutions AT ponomarenkosvitlanav thestudyoftheeffectofethylalcoholconcentrationsontheantioxidantactivityofascorbicacidsolutions AT ahmedovelshanyunisogli thestudyoftheeffectofethylalcoholconcentrationsontheantioxidantactivityofascorbicacidsolutions AT shovkovazoiav thestudyoftheeffectofethylalcoholconcentrationsontheantioxidantactivityofascorbicacidsolutions AT maslovoleksandryu doslídžennâvplivukoncentracííetilovogospirtunaantioksidantnuaktivnístʹrozčinívaskorbínovoíkisloti AT kolisnykserhiiv doslídžennâvplivukoncentracííetilovogospirtunaantioksidantnuaktivnístʹrozčinívaskorbínovoíkisloti AT ponomarenkosvitlanav doslídžennâvplivukoncentracííetilovogospirtunaantioksidantnuaktivnístʹrozčinívaskorbínovoíkisloti AT ahmedovelshanyunisogli doslídžennâvplivukoncentracííetilovogospirtunaantioksidantnuaktivnístʹrozčinívaskorbínovoíkisloti AT shovkovazoiav doslídžennâvplivukoncentracííetilovogospirtunaantioksidantnuaktivnístʹrozčinívaskorbínovoíkisloti AT maslovoleksandryu studyoftheeffectofethylalcoholconcentrationsontheantioxidantactivityofascorbicacidsolutions AT kolisnykserhiiv studyoftheeffectofethylalcoholconcentrationsontheantioxidantactivityofascorbicacidsolutions AT ponomarenkosvitlanav studyoftheeffectofethylalcoholconcentrationsontheantioxidantactivityofascorbicacidsolutions AT ahmedovelshanyunisogli studyoftheeffectofethylalcoholconcentrationsontheantioxidantactivityofascorbicacidsolutions AT shovkovazoiav studyoftheeffectofethylalcoholconcentrationsontheantioxidantactivityofascorbicacidsolutions |
first_indexed |
2024-09-01T18:15:40Z |
last_indexed |
2024-09-01T18:15:40Z |
_version_ |
1809018562288812032 |
spelling |
oai:ojs.journals.uran.ua:article-2319472021-06-30T03:29:28Z The study of the effect of ethyl alcohol concentrations on the antioxidant activity of ascorbic acid solutions Дослідження впливу концентрації етилового спирту на антиоксидантну активність розчинів аскорбінової кислоти Maslov, Oleksandr Yu. Kolisnyk, Serhii V. Ponomarenko, Svitlana V. Ahmedov, Elshan Yunis Ogli Shovkova, Zoia V. effect of ethanol; ascorbic acid; antioxidant activity; potentiometric method ефект етанолу; аскорбінова кислота; антиоксидантна активність; потенціометричний метод Much attention is currently paid to the study of the antioxidant properties of various objects – individual antioxidants, dietary supplements, medicines, liquid plant extracts. Antioxidant medicines are widely used as the main or additional correction agents in the treatment of a number of diseases. Therefore, the study and development of procedures for determining the antioxidant activity is a prospective task for today. Aim. To determine the contribution of different concentrations of ethanol to the level of the antioxidant activity (AOA) of ascorbic acid solutions by the potentiometric method. Results and discussion. The different ethanol content in the solution had the following percent of the contribution to the value of AOA of ascorbic acid solutions – 1.85, 3.56, 4.89, 6.76, 7.63 % for 20, 40, 60, 80, 96 % ethanol, respectively. The linearity of the procedure was proven in the range from 0.039 to 0.31 mmol/L. Experimental part. The object of the study was solutions of ascorbic acid prepared using ethanol of different concentrations – 20, 40, 60, 80, 96 %. Potentiometric measurements were conducted by a Hanna 2550 pH meter (Germany) with an EZDO 5010 combined platinum electrode. Weighing was carried out using an АN100 digital analytical balance (AXIS, Ukraine) with d = 0.0001 g. Ascorbic acid was purchased from Sigma Aldrich (≥ 99.0 %), K3[Fe(CN)6], K4[Fe(CN)6], NaHPO4, KH2PO4 were of analytical grade. Conclusions. It has been found that ethyl alcohol affects the change of the potential in the electrochemical cell and the level of AOA of ascorbic acid solutions. The percentage of the contribution of different concentrations of ethyl alcohol to the AOA value ranges from 1.85 to 7.63 %. The approach and the formula for calculation that take into account the effect of ethyl alcohol on the final AOA result of the test sample of ascorbic acid in a water-alcohol solutions have been proposed. The results of this study can be used in the pharmaceutical and food industries to determine, assess and control the AOA level of dietary supplements, liquid extracts, tinctures, medicines, and alcoholic beverages. У цей час велику увагу приділяють вивченню антиоксидантних властивостей різних об’єктів – індивідуальних антиоксидантів, дієтичних добавок, лікарських препаратів, настоянок, рідких екстрактів рослин. Антиоксидантні препарати широко використовують як основний або додатковий коригувальний засіб у лікуванні захворювань. Тому вивчення і розроблення методики визначення антиоксидантної активності наразі є актуальним завданням. Мета. За допомогою потенціометричного методу визначити залежність рівня антиоксидантної активності (АОА) розчинів аскорбінової кислоти від концентрації етанолу. Результати та їх обговорення. Різний вміст етанолу в розчині мав такий відсоток внеску в значення антиоксидантної активності розчинів аскорбінової кислоти – 1,85, 3,56, 4,89, 6,76, 7,63 % для 20, 40, 60, 80 96 % етанолу відповідно. Доведено лінійність методики в діапазоні від 0,039 до 0,31 ммоль/л. Експериментальна частина. Об’єктом дослідження були розчини аскорбінової кислоти, приготовлені з використанням етанолу різної концентрації – 20, 40, 60, 80, 96 %. Потенціометричні вимірювання проводили на pH-метрі Hanna 2550 (Німеччина) з комбінованим платиновим електродом EZDO 5010. Зважування проводили за допомогою цифрових аналітичних ваг АN100 (AXIS, Україна) з d = 0,0001 г. Аскорбінова кислота виробництва Sigma Aldrich (≥ 99,0 %); K3[Fe(CN)6], K4[Fe(CN)6], NaHPO4, KH2PO4 кваліфікації «хімічно чистий». Висновки. З’ясовано, що етиловий спирт впливає на зміну потенціалу електрохімічної комірки й рівень АОА розчинів аскорбінової кислоти. Відсоток внеску етилового спирту різних концентрацій в значення АОА перебуває в діапазоні від 1,85 до 7,63 %. Запропоновано підхід і формулу обчислення, що враховує вплив етилового спирту на кінцевий результат АОА досліджуваного зразка аскорбінової кислоти у водно-спиртовому розчині. Результати цього дослідження можуть бути використані у фармацевтичній і харчовій промисловості для визначення, оцінювання та контролю рівня АОА дієтичних добавок, рідких екстрактів, настоянок, лікарських препаратів, алкогольних напоїв. National University of Pharmacy 2021-06-23 Article Article application/pdf https://ophcj.nuph.edu.ua/article/view/231947 10.24959/ophcj.21.231947 Journal of Organic and Pharmaceutical Chemistry; Vol. 19 No. 2(74) (2021); 44-47 Журнал органической и фармацевтической химии; Том 19 № 2(74) (2021); 44-47 Журнал органічної та фармацевтичної хімії; Том 19 № 2(74) (2021); 44-47 2518-1548 2308-8303 en https://ophcj.nuph.edu.ua/article/view/231947/233841 Copyright (c) 2021 National University of Pharmacy http://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |