Визначення кількісного вмісту основаних груп біологічно активних речовин у серіях плодів калини звичайної
Aim. To determine the quantitative content of the main groups of biologically active substances (BAS) in batches of Viburnum opulus fruits using pharmacopeial methods for their subsequent use in the standardization of the plant raw material.Materials and methods. For the study, 6 batches of air-drie...
Збережено в:
Дата: | 2022 |
---|---|
Автори: | , , , |
Формат: | Стаття |
Мова: | English |
Опубліковано: |
National University of Pharmacy
2022
|
Теми: | |
Онлайн доступ: | https://ophcj.nuph.edu.ua/article/view/255893 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Journal of Organic and Pharmaceutical Chemistry |
Репозитарії
Journal of Organic and Pharmaceutical Chemistryid |
oai:ojs.journals.uran.ua:article-255893 |
---|---|
record_format |
ojs |
institution |
Journal of Organic and Pharmaceutical Chemistry |
collection |
OJS |
language |
English |
topic |
калина звичайна плоди поліфеноли таніни гідроксикоричні кислоти органічні кислоти кількісний вміст Viburnum opulus fruits polyphenols ellagotannins hydroxycinnamic acids organic acids quantitative content |
spellingShingle |
калина звичайна плоди поліфеноли таніни гідроксикоричні кислоти органічні кислоти кількісний вміст Viburnum opulus fruits polyphenols ellagotannins hydroxycinnamic acids organic acids quantitative content Khvorost, Olga P. Leontiiev, Bohdan S. Fedchenkova, Yuliia A. Skrebtsova, Kateryna S. Визначення кількісного вмісту основаних груп біологічно активних речовин у серіях плодів калини звичайної |
topic_facet |
калина звичайна плоди поліфеноли таніни гідроксикоричні кислоти органічні кислоти кількісний вміст Viburnum opulus fruits polyphenols ellagotannins hydroxycinnamic acids organic acids quantitative content |
format |
Article |
author |
Khvorost, Olga P. Leontiiev, Bohdan S. Fedchenkova, Yuliia A. Skrebtsova, Kateryna S. |
author_facet |
Khvorost, Olga P. Leontiiev, Bohdan S. Fedchenkova, Yuliia A. Skrebtsova, Kateryna S. |
author_sort |
Khvorost, Olga P. |
title |
Визначення кількісного вмісту основаних груп біологічно активних речовин у серіях плодів калини звичайної |
title_short |
Визначення кількісного вмісту основаних груп біологічно активних речовин у серіях плодів калини звичайної |
title_full |
Визначення кількісного вмісту основаних груп біологічно активних речовин у серіях плодів калини звичайної |
title_fullStr |
Визначення кількісного вмісту основаних груп біологічно активних речовин у серіях плодів калини звичайної |
title_full_unstemmed |
Визначення кількісного вмісту основаних груп біологічно активних речовин у серіях плодів калини звичайної |
title_sort |
визначення кількісного вмісту основаних груп біологічно активних речовин у серіях плодів калини звичайної |
title_alt |
The quantitative content determination of main groups of biologically active substances in batches of Viburnum opulus fruits |
description |
Aim. To determine the quantitative content of the main groups of biologically active substances (BAS) in batches of Viburnum opulus fruits using pharmacopeial methods for their subsequent use in the standardization of the plant raw material.Materials and methods. For the study, 6 batches of air-dried Viburnum opulus fruits crushed to a particle size of 1 – 2 mm and harvested in different regions of Ukraine in the mass fruiting phase in October-November 2020 were used. The quantitative determination of polyphenols and tannins was performed using the spectrophotometric method at a wavelength of 760 nm calculated with reference to pyrogallol and dried substance. The total amount of hydroxycinnamic acids was determined according to the method of the SPhU (State Pharmacopoeia of Ukraine) 2.0 described in the monograph “Kidney TeaN” calculated with reference to rosemary acid. The total amount of organic acids was determined by the titrimetric method according to the method of the monograph of the SPhU 2.1 “Rose hipsN” calculated with reference to malic acid.Results and discussion. The quantitative content of polyphenols (calculated with reference to pyrogallol and dried substance) in batches of Viburnum opulus fruits varied by about 1.4 times from 1.74 ± 0.01 % to 2.36 ± 0.01 %. According to the results obtained, the quantitative content of tannins (calculated with reference to pyrogallol and dried substance) in batches of Viburnum opulus fruits varied by 1.7 times from 0.73 ± 0.01 % to 1.23 ± 0.01 %. The quantitative content of the total amount of hydroxycinnamic acids calculated with reference to rosemary acid in batches of Viburnum opulus fruits ranged by 1.2 times from 3.96 ± 0.01 % to 4.73 ± 0.01 %. The quantitative content of the total amount of organic acids calculated with reference to malic acid in batches of Viburnum opulus fruits fluctuated more than 1.3 times from 6.80 ± 0.01 % to 9.08 ± 0.01 %.Conclusions. The quantitative content of the main groups of biologically active substances has been determined in 6 batches of Viburnum opulus fruits harvested in different regions of Ukraine using pharmacopoeial methods: polyphenols (varied by 1.4 times), tannins (varied by 1.7 times), the total amount of hydroxycinnamic (varied by 1.2 times), and the total amount of organic acids (varied by 1.3 times) calculated with reference to dried substance. The content of the groups of biologically active substances in batches of Viburnum opulus fruits slightly correlates with the place of the raw material harvesting. Thus, the selected methods of the SPhU 2.0 are quite suitable for determining the quantitative content of polyphenols, tannins and of the total amount of hydroxycinnamic and organic acids in batches of Viburnum opulus fruits; they can be used in further studies to standardize the raw material. |
publisher |
National University of Pharmacy |
publishDate |
2022 |
url |
https://ophcj.nuph.edu.ua/article/view/255893 |
work_keys_str_mv |
AT khvorostolgap thequantitativecontentdeterminationofmaingroupsofbiologicallyactivesubstancesinbatchesofviburnumopulusfruits AT leontiievbohdans thequantitativecontentdeterminationofmaingroupsofbiologicallyactivesubstancesinbatchesofviburnumopulusfruits AT fedchenkovayuliiaa thequantitativecontentdeterminationofmaingroupsofbiologicallyactivesubstancesinbatchesofviburnumopulusfruits AT skrebtsovakaterynas thequantitativecontentdeterminationofmaingroupsofbiologicallyactivesubstancesinbatchesofviburnumopulusfruits AT khvorostolgap viznačennâkílʹkísnogovmístuosnovanihgrupbíologíčnoaktivnihrečovinuseríâhplodívkalinizvičajnoí AT leontiievbohdans viznačennâkílʹkísnogovmístuosnovanihgrupbíologíčnoaktivnihrečovinuseríâhplodívkalinizvičajnoí AT fedchenkovayuliiaa viznačennâkílʹkísnogovmístuosnovanihgrupbíologíčnoaktivnihrečovinuseríâhplodívkalinizvičajnoí AT skrebtsovakaterynas viznačennâkílʹkísnogovmístuosnovanihgrupbíologíčnoaktivnihrečovinuseríâhplodívkalinizvičajnoí AT khvorostolgap quantitativecontentdeterminationofmaingroupsofbiologicallyactivesubstancesinbatchesofviburnumopulusfruits AT leontiievbohdans quantitativecontentdeterminationofmaingroupsofbiologicallyactivesubstancesinbatchesofviburnumopulusfruits AT fedchenkovayuliiaa quantitativecontentdeterminationofmaingroupsofbiologicallyactivesubstancesinbatchesofviburnumopulusfruits AT skrebtsovakaterynas quantitativecontentdeterminationofmaingroupsofbiologicallyactivesubstancesinbatchesofviburnumopulusfruits |
first_indexed |
2024-09-01T18:15:47Z |
last_indexed |
2024-09-01T18:15:47Z |
_version_ |
1809018569639329792 |
spelling |
oai:ojs.journals.uran.ua:article-2558932023-05-31T21:02:47Z The quantitative content determination of main groups of biologically active substances in batches of Viburnum opulus fruits Визначення кількісного вмісту основаних груп біологічно активних речовин у серіях плодів калини звичайної Khvorost, Olga P. Leontiiev, Bohdan S. Fedchenkova, Yuliia A. Skrebtsova, Kateryna S. калина звичайна плоди поліфеноли таніни гідроксикоричні кислоти органічні кислоти кількісний вміст Viburnum opulus fruits polyphenols ellagotannins hydroxycinnamic acids organic acids quantitative content Aim. To determine the quantitative content of the main groups of biologically active substances (BAS) in batches of Viburnum opulus fruits using pharmacopeial methods for their subsequent use in the standardization of the plant raw material.Materials and methods. For the study, 6 batches of air-dried Viburnum opulus fruits crushed to a particle size of 1 – 2 mm and harvested in different regions of Ukraine in the mass fruiting phase in October-November 2020 were used. The quantitative determination of polyphenols and tannins was performed using the spectrophotometric method at a wavelength of 760 nm calculated with reference to pyrogallol and dried substance. The total amount of hydroxycinnamic acids was determined according to the method of the SPhU (State Pharmacopoeia of Ukraine) 2.0 described in the monograph “Kidney TeaN” calculated with reference to rosemary acid. The total amount of organic acids was determined by the titrimetric method according to the method of the monograph of the SPhU 2.1 “Rose hipsN” calculated with reference to malic acid.Results and discussion. The quantitative content of polyphenols (calculated with reference to pyrogallol and dried substance) in batches of Viburnum opulus fruits varied by about 1.4 times from 1.74 ± 0.01 % to 2.36 ± 0.01 %. According to the results obtained, the quantitative content of tannins (calculated with reference to pyrogallol and dried substance) in batches of Viburnum opulus fruits varied by 1.7 times from 0.73 ± 0.01 % to 1.23 ± 0.01 %. The quantitative content of the total amount of hydroxycinnamic acids calculated with reference to rosemary acid in batches of Viburnum opulus fruits ranged by 1.2 times from 3.96 ± 0.01 % to 4.73 ± 0.01 %. The quantitative content of the total amount of organic acids calculated with reference to malic acid in batches of Viburnum opulus fruits fluctuated more than 1.3 times from 6.80 ± 0.01 % to 9.08 ± 0.01 %.Conclusions. The quantitative content of the main groups of biologically active substances has been determined in 6 batches of Viburnum opulus fruits harvested in different regions of Ukraine using pharmacopoeial methods: polyphenols (varied by 1.4 times), tannins (varied by 1.7 times), the total amount of hydroxycinnamic (varied by 1.2 times), and the total amount of organic acids (varied by 1.3 times) calculated with reference to dried substance. The content of the groups of biologically active substances in batches of Viburnum opulus fruits slightly correlates with the place of the raw material harvesting. Thus, the selected methods of the SPhU 2.0 are quite suitable for determining the quantitative content of polyphenols, tannins and of the total amount of hydroxycinnamic and organic acids in batches of Viburnum opulus fruits; they can be used in further studies to standardize the raw material. Мета. Визначити кількісний вміст основних груп біологічно активних речовин (БАР) у серіях плодів калини звичайної з використанням фармакопейних методик для подальшого їх застосування у стандартизації сировини.Матеріали та методи. Для дослідження використовували 6 серій повітряно сухих подрібнених до розміру частинок 1 – 2 мм плодів калини звичайної, заготовлених у різних регіонах України у фазі масового плодоносіння в жовтні-листопаді 2020 року. Кількісне визначення поліфенолів і танінів проводили за допомогою спектрофотометричного методу за довжини хвилі 760 нм у перерахунку на пірогалол і суху речовину, суми гідроксикоричних кислот – за методикою монографії Державної фармакопеї України 2.0 «Нирковий чайN» у перерахунку на розмаринову кислоту, суми органічних кислот проводили титриметричним методом за методикою монографії «Шипшини плодиN» Державної фармакопеї України 2.1 у перерахунку на яблучну кислоту.Результати та їх обговорення. Кількісний вміст поліфенолів (у перерахунку на пірогалол та суху речовину) у серіях плодів калини звичайної варіював майже в 1,4 раза – від 1,74 ± 0,01 % до 2,36 ± 0,01 %. Кількісний вміст танінів (у перерахунку на пірогалол та суху речовину) у серіях плодів калини звичайної варіював в 1,7 раза – від 0,73 ± 0,01 % до 1,23 ± 0,01 %. Кількісний вміст суми гідроксикоричних кислот у перерахунку на розмаринову кислоту в серіях плодів калини звичайної коливався в 1,2 раза – від 3,96 ± 0,01 % до 4,73 ± 0,01 %. Кількісний вміст суми органічних кислот у перерахунку на яблучну кислоту в серіях плодів калини звичайної коливався в більше ніж 1,3 раза – від 6,80 ± 0,01 % до 9,08 ± 0,01 %.Висновки. У 6 серіях плодів калини звичайної, заготовлених у різних регіонах України, з використанням фармакопейних методик визначено кількісний вміст основних груп БАР: поліфенолів (коливався в 1,4 раза), танінів (коливався в 1,7 раза), суми гідроксикоричних кислот (коливався в 1,2 раза) та суми органічних кислот (коливався в 1,3 раза) у перерахунку на суху сировину. Кількісний вміст груп БАР у серіях плодів калини звичайної незначно корелює з місцем заготівлі сировини. Отже, обрані методики ДФУ 2.0 цілком придатні для визначення кількісного вмісту поліфенолів, танінів та суми гідроксикоричних і органічних кислот у серіях плодів калини звичайної, що може бути використано в подальших роботах зі стандартизації сировини. National University of Pharmacy 2022-05-30 Article Article application/pdf https://ophcj.nuph.edu.ua/article/view/255893 10.24959/ophcj.22.255893 Journal of Organic and Pharmaceutical Chemistry; Vol. 20 No. 1(77) (2022); 57-62 Журнал органической и фармацевтической химии; Том 20 № 1(77) (2022); 57-62 Журнал органічної та фармацевтичної хімії; Том 20 № 1(77) (2022); 57-62 2518-1548 2308-8303 en https://ophcj.nuph.edu.ua/article/view/255893/254347 Copyright (c) 2022 National University of Pharmacy http://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |