Вивчення вуглеводного складу слані Cetraria islandica (L.) Ach., заготовленої в Україні

Aim. To study the component composition of free and total monosaccharides in the raw material of Cetraria islandica (L.) Ach. harvested in Ukraine.Materials and methods. The component composition of free and total monosaccharides in the raw material was determined by gas chromatography with mass-spe...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2023
Автори: Shpychak, Alina O., Khvorost, Olga P.
Формат: Стаття
Мова:English
Опубліковано: National University of Pharmacy 2023
Теми:
Онлайн доступ:https://ophcj.nuph.edu.ua/article/view/267653
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Journal of Organic and Pharmaceutical Chemistry

Репозитарії

Journal of Organic and Pharmaceutical Chemistry
id oai:ojs.journals.uran.ua:article-267653
record_format ojs
spelling oai:ojs.journals.uran.ua:article-2676532023-05-31T21:03:27Z The Study of the Carbohydrate Composition of Cetraria islandica (L.) Ach. Thalli Harvested in Ukraine Вивчення вуглеводного складу слані Cetraria islandica (L.) Ach., заготовленої в Україні Shpychak, Alina O. Khvorost, Olga P. Cetraria islandica слань компонентний склад вільні та загальні моносахариди ГХ-МС Cetraria islandica thalli component composition free and total monosaccharides GC-MS Aim. To study the component composition of free and total monosaccharides in the raw material of Cetraria islandica (L.) Ach. harvested in Ukraine.Materials and methods. The component composition of free and total monosaccharides in the raw material was determined by gas chromatography with mass-spectrometric detection (GC-MS).Results and discussion. Among the free monosaccharides, the presence of D-perseitol, (6.99 mg g–1) and D-mannitol (1.12 mg g–1) was determined. Among the total monosaccharides, the content of D-glucose (203.64 mg g–1) prevailed. D-mannose (53.74 mg g–1), D-galactose (51.71 mg g–1), D-xylose (0.83 mg g–1) and L-rhamnose (0.53 mg g–1) were found in lower quantities, as well as polyatomic alcohols – D-dulcitol (8.46 mg g–1) and D-mannitol (3.10 mg g–1).Conclusions. For the first time, the component composition of free and total monosaccharides in the raw material of C. islandica harvested in Ukraine has been determined. The results obtained will be used as a component of the comprehensive systematic study of the raw material of C. islandica harvested in Ukraine. Мета. Визначити компонентний склад вільних та загальних моносахаридів у сировині Cetraria islandica (L.) Ach., заготовленої в Україні.Матеріали та методи. Визначення компонентного складу вільних та загальних моносахаридів у сировині проводили методом газової хроматографії з мас-спектрометричним детектуванням (ГХ-МС).Результати і обговорення. Серед вільних моносахаридів виявлено наявність D-персеїтолу (6,99 мг г–1) та D-манітолу (1,12 мг г–1). Серед загальних моносахаридів переважав вміст D-глюкози (203,64 мг г–1). У менших кількостях виявлено D-манозу (53,74 мг г–1), D-галактозу (51,71 мг г–1), D-ксилозу (0,83 мг г–1) і L-рамнозу (0,53 мг г–1), а також багатоатомні спирти D-дульцитол (8,46 мг г–1) і D-манітол (3,10 мг г–1).Висновки. Уперше визначено компонентний склад вільних та загальних моносахаридів у сировині C. islandica, заготовленої в Україні. Отримані результати буде використано як складову частину комплексного всебічного вивчення сировини C. islandica, заготовленої в Україні. National University of Pharmacy 2023-05-31 Article Article application/pdf https://ophcj.nuph.edu.ua/article/view/267653 10.24959/ophcj.22.267653 Journal of Organic and Pharmaceutical Chemistry; Vol. 20 No. 4 (2022); 21-26 Журнал органической и фармацевтической химии; Том 20 № 4 (2022); 21-26 Журнал органічної та фармацевтичної хімії; Том 20 № 4 (2022); 21-26 2518-1548 2308-8303 en https://ophcj.nuph.edu.ua/article/view/267653/265621 Copyright (c) 2022 National University of Pharmacy http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
institution Journal of Organic and Pharmaceutical Chemistry
collection OJS
language English
topic Cetraria islandica
слань
компонентний склад
вільні та загальні моносахариди
ГХ-МС
Cetraria islandica
thalli
component composition
free and total monosaccharides
GC-MS
spellingShingle Cetraria islandica
слань
компонентний склад
вільні та загальні моносахариди
ГХ-МС
Cetraria islandica
thalli
component composition
free and total monosaccharides
GC-MS
Shpychak, Alina O.
Khvorost, Olga P.
Вивчення вуглеводного складу слані Cetraria islandica (L.) Ach., заготовленої в Україні
topic_facet Cetraria islandica
слань
компонентний склад
вільні та загальні моносахариди
ГХ-МС
Cetraria islandica
thalli
component composition
free and total monosaccharides
GC-MS
format Article
author Shpychak, Alina O.
Khvorost, Olga P.
author_facet Shpychak, Alina O.
Khvorost, Olga P.
author_sort Shpychak, Alina O.
title Вивчення вуглеводного складу слані Cetraria islandica (L.) Ach., заготовленої в Україні
title_short Вивчення вуглеводного складу слані Cetraria islandica (L.) Ach., заготовленої в Україні
title_full Вивчення вуглеводного складу слані Cetraria islandica (L.) Ach., заготовленої в Україні
title_fullStr Вивчення вуглеводного складу слані Cetraria islandica (L.) Ach., заготовленої в Україні
title_full_unstemmed Вивчення вуглеводного складу слані Cetraria islandica (L.) Ach., заготовленої в Україні
title_sort вивчення вуглеводного складу слані cetraria islandica (l.) ach., заготовленої в україні
title_alt The Study of the Carbohydrate Composition of Cetraria islandica (L.) Ach. Thalli Harvested in Ukraine
description Aim. To study the component composition of free and total monosaccharides in the raw material of Cetraria islandica (L.) Ach. harvested in Ukraine.Materials and methods. The component composition of free and total monosaccharides in the raw material was determined by gas chromatography with mass-spectrometric detection (GC-MS).Results and discussion. Among the free monosaccharides, the presence of D-perseitol, (6.99 mg g–1) and D-mannitol (1.12 mg g–1) was determined. Among the total monosaccharides, the content of D-glucose (203.64 mg g–1) prevailed. D-mannose (53.74 mg g–1), D-galactose (51.71 mg g–1), D-xylose (0.83 mg g–1) and L-rhamnose (0.53 mg g–1) were found in lower quantities, as well as polyatomic alcohols – D-dulcitol (8.46 mg g–1) and D-mannitol (3.10 mg g–1).Conclusions. For the first time, the component composition of free and total monosaccharides in the raw material of C. islandica harvested in Ukraine has been determined. The results obtained will be used as a component of the comprehensive systematic study of the raw material of C. islandica harvested in Ukraine.
publisher National University of Pharmacy
publishDate 2023
url https://ophcj.nuph.edu.ua/article/view/267653
work_keys_str_mv AT shpychakalinao thestudyofthecarbohydratecompositionofcetrariaislandicalachthalliharvestedinukraine
AT khvorostolgap thestudyofthecarbohydratecompositionofcetrariaislandicalachthalliharvestedinukraine
AT shpychakalinao vivčennâvuglevodnogoskladuslanícetrariaislandicalachzagotovlenoívukraíní
AT khvorostolgap vivčennâvuglevodnogoskladuslanícetrariaislandicalachzagotovlenoívukraíní
AT shpychakalinao studyofthecarbohydratecompositionofcetrariaislandicalachthalliharvestedinukraine
AT khvorostolgap studyofthecarbohydratecompositionofcetrariaislandicalachthalliharvestedinukraine
first_indexed 2024-09-01T18:15:50Z
last_indexed 2024-09-01T18:15:50Z
_version_ 1809018573084950528