Вивчення вуглеводного складу слані Cetraria islandica (L.) Ach., заготовленої в Україні
Aim. To study the component composition of free and total monosaccharides in the raw material of Cetraria islandica (L.) Ach. harvested in Ukraine.Materials and methods. The component composition of free and total monosaccharides in the raw material was determined by gas chromatography with mass-spe...
Збережено в:
Дата: | 2023 |
---|---|
Автори: | , |
Формат: | Стаття |
Мова: | English |
Опубліковано: |
National University of Pharmacy
2023
|
Теми: | |
Онлайн доступ: | https://ophcj.nuph.edu.ua/article/view/267653 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Journal of Organic and Pharmaceutical Chemistry |
Репозитарії
Journal of Organic and Pharmaceutical Chemistryid |
oai:ojs.journals.uran.ua:article-267653 |
---|---|
record_format |
ojs |
spelling |
oai:ojs.journals.uran.ua:article-2676532023-05-31T21:03:27Z The Study of the Carbohydrate Composition of Cetraria islandica (L.) Ach. Thalli Harvested in Ukraine Вивчення вуглеводного складу слані Cetraria islandica (L.) Ach., заготовленої в Україні Shpychak, Alina O. Khvorost, Olga P. Cetraria islandica слань компонентний склад вільні та загальні моносахариди ГХ-МС Cetraria islandica thalli component composition free and total monosaccharides GC-MS Aim. To study the component composition of free and total monosaccharides in the raw material of Cetraria islandica (L.) Ach. harvested in Ukraine.Materials and methods. The component composition of free and total monosaccharides in the raw material was determined by gas chromatography with mass-spectrometric detection (GC-MS).Results and discussion. Among the free monosaccharides, the presence of D-perseitol, (6.99 mg g–1) and D-mannitol (1.12 mg g–1) was determined. Among the total monosaccharides, the content of D-glucose (203.64 mg g–1) prevailed. D-mannose (53.74 mg g–1), D-galactose (51.71 mg g–1), D-xylose (0.83 mg g–1) and L-rhamnose (0.53 mg g–1) were found in lower quantities, as well as polyatomic alcohols – D-dulcitol (8.46 mg g–1) and D-mannitol (3.10 mg g–1).Conclusions. For the first time, the component composition of free and total monosaccharides in the raw material of C. islandica harvested in Ukraine has been determined. The results obtained will be used as a component of the comprehensive systematic study of the raw material of C. islandica harvested in Ukraine. Мета. Визначити компонентний склад вільних та загальних моносахаридів у сировині Cetraria islandica (L.) Ach., заготовленої в Україні.Матеріали та методи. Визначення компонентного складу вільних та загальних моносахаридів у сировині проводили методом газової хроматографії з мас-спектрометричним детектуванням (ГХ-МС).Результати і обговорення. Серед вільних моносахаридів виявлено наявність D-персеїтолу (6,99 мг г–1) та D-манітолу (1,12 мг г–1). Серед загальних моносахаридів переважав вміст D-глюкози (203,64 мг г–1). У менших кількостях виявлено D-манозу (53,74 мг г–1), D-галактозу (51,71 мг г–1), D-ксилозу (0,83 мг г–1) і L-рамнозу (0,53 мг г–1), а також багатоатомні спирти D-дульцитол (8,46 мг г–1) і D-манітол (3,10 мг г–1).Висновки. Уперше визначено компонентний склад вільних та загальних моносахаридів у сировині C. islandica, заготовленої в Україні. Отримані результати буде використано як складову частину комплексного всебічного вивчення сировини C. islandica, заготовленої в Україні. National University of Pharmacy 2023-05-31 Article Article application/pdf https://ophcj.nuph.edu.ua/article/view/267653 10.24959/ophcj.22.267653 Journal of Organic and Pharmaceutical Chemistry; Vol. 20 No. 4 (2022); 21-26 Журнал органической и фармацевтической химии; Том 20 № 4 (2022); 21-26 Журнал органічної та фармацевтичної хімії; Том 20 № 4 (2022); 21-26 2518-1548 2308-8303 en https://ophcj.nuph.edu.ua/article/view/267653/265621 Copyright (c) 2022 National University of Pharmacy http://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |
institution |
Journal of Organic and Pharmaceutical Chemistry |
collection |
OJS |
language |
English |
topic |
Cetraria islandica слань компонентний склад вільні та загальні моносахариди ГХ-МС Cetraria islandica thalli component composition free and total monosaccharides GC-MS |
spellingShingle |
Cetraria islandica слань компонентний склад вільні та загальні моносахариди ГХ-МС Cetraria islandica thalli component composition free and total monosaccharides GC-MS Shpychak, Alina O. Khvorost, Olga P. Вивчення вуглеводного складу слані Cetraria islandica (L.) Ach., заготовленої в Україні |
topic_facet |
Cetraria islandica слань компонентний склад вільні та загальні моносахариди ГХ-МС Cetraria islandica thalli component composition free and total monosaccharides GC-MS |
format |
Article |
author |
Shpychak, Alina O. Khvorost, Olga P. |
author_facet |
Shpychak, Alina O. Khvorost, Olga P. |
author_sort |
Shpychak, Alina O. |
title |
Вивчення вуглеводного складу слані Cetraria islandica (L.) Ach., заготовленої в Україні |
title_short |
Вивчення вуглеводного складу слані Cetraria islandica (L.) Ach., заготовленої в Україні |
title_full |
Вивчення вуглеводного складу слані Cetraria islandica (L.) Ach., заготовленої в Україні |
title_fullStr |
Вивчення вуглеводного складу слані Cetraria islandica (L.) Ach., заготовленої в Україні |
title_full_unstemmed |
Вивчення вуглеводного складу слані Cetraria islandica (L.) Ach., заготовленої в Україні |
title_sort |
вивчення вуглеводного складу слані cetraria islandica (l.) ach., заготовленої в україні |
title_alt |
The Study of the Carbohydrate Composition of Cetraria islandica (L.) Ach. Thalli Harvested in Ukraine |
description |
Aim. To study the component composition of free and total monosaccharides in the raw material of Cetraria islandica (L.) Ach. harvested in Ukraine.Materials and methods. The component composition of free and total monosaccharides in the raw material was determined by gas chromatography with mass-spectrometric detection (GC-MS).Results and discussion. Among the free monosaccharides, the presence of D-perseitol, (6.99 mg g–1) and D-mannitol (1.12 mg g–1) was determined. Among the total monosaccharides, the content of D-glucose (203.64 mg g–1) prevailed. D-mannose (53.74 mg g–1), D-galactose (51.71 mg g–1), D-xylose (0.83 mg g–1) and L-rhamnose (0.53 mg g–1) were found in lower quantities, as well as polyatomic alcohols – D-dulcitol (8.46 mg g–1) and D-mannitol (3.10 mg g–1).Conclusions. For the first time, the component composition of free and total monosaccharides in the raw material of C. islandica harvested in Ukraine has been determined. The results obtained will be used as a component of the comprehensive systematic study of the raw material of C. islandica harvested in Ukraine. |
publisher |
National University of Pharmacy |
publishDate |
2023 |
url |
https://ophcj.nuph.edu.ua/article/view/267653 |
work_keys_str_mv |
AT shpychakalinao thestudyofthecarbohydratecompositionofcetrariaislandicalachthalliharvestedinukraine AT khvorostolgap thestudyofthecarbohydratecompositionofcetrariaislandicalachthalliharvestedinukraine AT shpychakalinao vivčennâvuglevodnogoskladuslanícetrariaislandicalachzagotovlenoívukraíní AT khvorostolgap vivčennâvuglevodnogoskladuslanícetrariaislandicalachzagotovlenoívukraíní AT shpychakalinao studyofthecarbohydratecompositionofcetrariaislandicalachthalliharvestedinukraine AT khvorostolgap studyofthecarbohydratecompositionofcetrariaislandicalachthalliharvestedinukraine |
first_indexed |
2024-09-01T18:15:50Z |
last_indexed |
2024-09-01T18:15:50Z |
_version_ |
1809018573084950528 |