Якість плодів яблуні: анатомічні особливості та хімічний склад

Aims. To study the anatomical structure of the fruit of new apple cultivars, to determine their density and important chemical components. Methods. The research was conducted by biological, laboratory, microscopic, and statistical methods. Comparison and generalization, systematization of literature...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2024
Автор: Zamorskyi, Ihor
Формат: Стаття
Мова:Ukrainian
Опубліковано: Національний дендрологічний парк "Софіївка" НАН України 2024
Теми:
Онлайн доступ:http://mchr.sofievka.org/article/view/318701
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Journal of Native and Alien Plant Studies

Репозитарії

Journal of Native and Alien Plant Studies
id oai:ojs.journals.uran.ua:article-318701
record_format ojs
institution Journal of Native and Alien Plant Studies
baseUrl_str
datestamp_date 2024-12-23T12:22:05Z
collection OJS
language Ukrainian
topic сорти яблуні
органічні кислоти
параметри плодів яблуні
цукрово-кислотний індекс
розчинні речовини.
spellingShingle сорти яблуні
органічні кислоти
параметри плодів яблуні
цукрово-кислотний індекс
розчинні речовини.
Zamorskyi, Ihor
Якість плодів яблуні: анатомічні особливості та хімічний склад
topic_facet сорти яблуні
органічні кислоти
параметри плодів яблуні
цукрово-кислотний індекс
розчинні речовини.
apple cultivars
organic acids
parameters of apple fruit
sugar/acid ratio
soluble substances.
format Article
author Zamorskyi, Ihor
author_facet Zamorskyi, Ihor
author_sort Zamorskyi, Ihor
title Якість плодів яблуні: анатомічні особливості та хімічний склад
title_short Якість плодів яблуні: анатомічні особливості та хімічний склад
title_full Якість плодів яблуні: анатомічні особливості та хімічний склад
title_fullStr Якість плодів яблуні: анатомічні особливості та хімічний склад
title_full_unstemmed Якість плодів яблуні: анатомічні особливості та хімічний склад
title_sort якість плодів яблуні: анатомічні особливості та хімічний склад
title_alt Quality of apple fruit: anatomical features and chemical composition
description Aims. To study the anatomical structure of the fruit of new apple cultivars, to determine their density and important chemical components. Methods. The research was conducted by biological, laboratory, microscopic, and statistical methods. Comparison and generalization, systematization of literature data were used. Results. Analysis of the parameters of the apple fruit peel of three apple cultivars showed that the highest values were obtained when measuring anatomical sections of ‘Red Jonaprince’ cultivar, and the thinnest fruit peel was found in ‘Honey Crisp’. The parenchyma of ‘Red Jonaprince’ apple fruit was more homogeneous, unlike the fruit of ‘Belida’. The obtained anatomical sections of the structure of the texture of apples of new apple cultivars correlated with the measurements of fruit density. The dry soluble solids content varied from 13.6 to 15.7% depending on the cultivar, with an average of 14.6%. The sugars quantity was highest in the 'Belida' fruit (12.66 %). The highest organic acids content was in apples of the ‘Red Jonaprince’ (0.56 %). The lowest quantity of organic acids was in the fruits of apples of the ‘Honey Crisp’ (0.28 %). The sugar-acid index of the studied apple cultivars varied from 19.3 to 37.2 with an average value of 30.9. The highest taste qualities were found in the fruits of the ‘Belida’, and the lowest score was given to apples of the ‘Red Jonaprince’. Conclusions. The structure of the fruit of the apple tree variety ‘Honey Crisp’ was the most homogeneous and contained rather large cells, and in the sensory analysis was characterised by the highest juiciness. The ‘Belida’ variety was distinguished by the content of dry soluble substances and sugars in the fruit, and ‘Іdared’ by the amount of organic titratable acids.
publisher Національний дендрологічний парк "Софіївка" НАН України
publishDate 2024
url http://mchr.sofievka.org/article/view/318701
work_keys_str_mv AT zamorskyiihor qualityofapplefruitanatomicalfeaturesandchemicalcomposition
AT zamorskyiihor âkístʹplodívâbluníanatomíčníosoblivostítahímíčnijsklad
first_indexed 2024-12-24T04:45:05Z
last_indexed 2024-12-24T04:45:05Z
_version_ 1820835481071386624
spelling oai:ojs.journals.uran.ua:article-3187012024-12-23T12:22:05Z Quality of apple fruit: anatomical features and chemical composition Якість плодів яблуні: анатомічні особливості та хімічний склад Zamorskyi, Ihor сорти яблуні, органічні кислоти, параметри плодів яблуні, цукрово-кислотний індекс, розчинні речовини. apple cultivars, organic acids, parameters of apple fruit, sugar/acid ratio, soluble substances. Aims. To study the anatomical structure of the fruit of new apple cultivars, to determine their density and important chemical components. Methods. The research was conducted by biological, laboratory, microscopic, and statistical methods. Comparison and generalization, systematization of literature data were used. Results. Analysis of the parameters of the apple fruit peel of three apple cultivars showed that the highest values were obtained when measuring anatomical sections of ‘Red Jonaprince’ cultivar, and the thinnest fruit peel was found in ‘Honey Crisp’. The parenchyma of ‘Red Jonaprince’ apple fruit was more homogeneous, unlike the fruit of ‘Belida’. The obtained anatomical sections of the structure of the texture of apples of new apple cultivars correlated with the measurements of fruit density. The dry soluble solids content varied from 13.6 to 15.7% depending on the cultivar, with an average of 14.6%. The sugars quantity was highest in the 'Belida' fruit (12.66 %). The highest organic acids content was in apples of the ‘Red Jonaprince’ (0.56 %). The lowest quantity of organic acids was in the fruits of apples of the ‘Honey Crisp’ (0.28 %). The sugar-acid index of the studied apple cultivars varied from 19.3 to 37.2 with an average value of 30.9. The highest taste qualities were found in the fruits of the ‘Belida’, and the lowest score was given to apples of the ‘Red Jonaprince’. Conclusions. The structure of the fruit of the apple tree variety ‘Honey Crisp’ was the most homogeneous and contained rather large cells, and in the sensory analysis was characterised by the highest juiciness. The ‘Belida’ variety was distinguished by the content of dry soluble substances and sugars in the fruit, and ‘Іdared’ by the amount of organic titratable acids. Мета. Вивчити анатомічну будову плодів нових сортів яблуні, визначити їхню щільність та важливі хімічні складові. Методи. Дослідження проводили біологічними, лабораторними, мікроскопічними та статистичними методами. Використовували порівняння й узагальнення, систематизацію літературних даних. Результати. Аналіз параметрів шкірки плодів яблуні трьох сортів показав, що найбільші показники отримані при вимірюваннях анатомічних зрізів у сорту ‘Ред Джонапринц’, а найтоншою виявилась шкірка плоду у сорту ‘Хоней Крісп’. Паренхіма плоду яблуні сорту ‘Ред Джонапринц’ була більш однорідною, на відміну від плодів сорту ‘Беліда’. Отримані анатомічні зрізи будови яблук нових сортів яблуні корелювали з проведеними вимірюваннями щільності плодів. Вміст сухих розчинних речовин змінювався залежно від сорту від 13,6 до 15,7 %; за середнього значення 14,6 %. Плоди сорту ‘Беліда’ вирізнялися найбільшою кількість цукрів — 12,66 %. Вміст органічних кислот найвищим був у яблуках сорту ‘Ред Джонапринц’ (0,56 %). Мінімальну кількість органічних кислот накопичили плоди яблук сорту ‘Хоней Крісп’ (0,28 %). Цукрово-кислотний індекс досліджуваних сортів яблуні змінювався від 19,3 до 37,2 за середнього значення 30,9. Найвищими виявились смакові якості плодів сорту ‘Беліда’, а найнижчу оцінку отримали яблука сорту ‘Ред Джонапринц’. Висновки. Структура плоду яблуні сорту ‘Хоней Крісп’ була найбільш однорідною й містила досить великі клітини, а за сенсорного аналізу виявилась найбільш соковитою. За вмістом у плодах сухих розчинних речовин та цукрів виділявся сорт ‘Беліда’, а за сумою органічних титрованих кислот — ‘Ред Джонапринц’. Національний дендрологічний парк "Софіївка" НАН України 2024-12-23 Article Article Peer-reviewed Article application/pdf http://mchr.sofievka.org/article/view/318701 10.37555/2707-3114.20.2024.318701 Journal of Native and Alien Plant Studies; No. 20 (2024); 250-260 Journal of Native and Alien Plant Studies; № 20 (2024); 250-260 2707-3114 uk http://mchr.sofievka.org/article/view/318701/309039 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0