Якість плодів яблуні: анатомічні особливості та хімічний склад
Aims. To study the anatomical structure of the fruit of new apple cultivars, to determine their density and important chemical components. Methods. The research was conducted by biological, laboratory, microscopic, and statistical methods. Comparison and generalization, systematization of literature...
Збережено в:
Дата: | 2024 |
---|---|
Автор: | |
Формат: | Стаття |
Мова: | Ukrainian |
Опубліковано: |
Національний дендрологічний парк "Софіївка" НАН України
2024
|
Теми: | |
Онлайн доступ: | http://mchr.sofievka.org/article/view/318701 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Journal of Native and Alien Plant Studies |
Репозитарії
Journal of Native and Alien Plant Studiesid |
oai:ojs.journals.uran.ua:article-318701 |
---|---|
record_format |
ojs |
institution |
Journal of Native and Alien Plant Studies |
baseUrl_str |
|
datestamp_date |
2024-12-23T12:22:05Z |
collection |
OJS |
language |
Ukrainian |
topic |
сорти яблуні органічні кислоти параметри плодів яблуні цукрово-кислотний індекс розчинні речовини. |
spellingShingle |
сорти яблуні органічні кислоти параметри плодів яблуні цукрово-кислотний індекс розчинні речовини. Zamorskyi, Ihor Якість плодів яблуні: анатомічні особливості та хімічний склад |
topic_facet |
сорти яблуні органічні кислоти параметри плодів яблуні цукрово-кислотний індекс розчинні речовини. apple cultivars organic acids parameters of apple fruit sugar/acid ratio soluble substances. |
format |
Article |
author |
Zamorskyi, Ihor |
author_facet |
Zamorskyi, Ihor |
author_sort |
Zamorskyi, Ihor |
title |
Якість плодів яблуні: анатомічні особливості та хімічний склад |
title_short |
Якість плодів яблуні: анатомічні особливості та хімічний склад |
title_full |
Якість плодів яблуні: анатомічні особливості та хімічний склад |
title_fullStr |
Якість плодів яблуні: анатомічні особливості та хімічний склад |
title_full_unstemmed |
Якість плодів яблуні: анатомічні особливості та хімічний склад |
title_sort |
якість плодів яблуні: анатомічні особливості та хімічний склад |
title_alt |
Quality of apple fruit: anatomical features and chemical composition |
description |
Aims. To study the anatomical structure of the fruit of new apple cultivars, to determine their density and important chemical components. Methods. The research was conducted by biological, laboratory, microscopic, and statistical methods. Comparison and generalization, systematization of literature data were used. Results. Analysis of the parameters of the apple fruit peel of three apple cultivars showed that the highest values were obtained when measuring anatomical sections of ‘Red Jonaprince’ cultivar, and the thinnest fruit peel was found in ‘Honey Crisp’. The parenchyma of ‘Red Jonaprince’ apple fruit was more homogeneous, unlike the fruit of ‘Belida’. The obtained anatomical sections of the structure of the texture of apples of new apple cultivars correlated with the measurements of fruit density. The dry soluble solids content varied from 13.6 to 15.7% depending on the cultivar, with an average of 14.6%. The sugars quantity was highest in the 'Belida' fruit (12.66 %). The highest organic acids content was in apples of the ‘Red Jonaprince’ (0.56 %). The lowest quantity of organic acids was in the fruits of apples of the ‘Honey Crisp’ (0.28 %). The sugar-acid index of the studied apple cultivars varied from 19.3 to 37.2 with an average value of 30.9. The highest taste qualities were found in the fruits of the ‘Belida’, and the lowest score was given to apples of the ‘Red Jonaprince’. Conclusions. The structure of the fruit of the apple tree variety ‘Honey Crisp’ was the most homogeneous and contained rather large cells, and in the sensory analysis was characterised by the highest juiciness. The ‘Belida’ variety was distinguished by the content of dry soluble substances and sugars in the fruit, and ‘Іdared’ by the amount of organic titratable acids. |
publisher |
Національний дендрологічний парк "Софіївка" НАН України |
publishDate |
2024 |
url |
http://mchr.sofievka.org/article/view/318701 |
work_keys_str_mv |
AT zamorskyiihor qualityofapplefruitanatomicalfeaturesandchemicalcomposition AT zamorskyiihor âkístʹplodívâbluníanatomíčníosoblivostítahímíčnijsklad |
first_indexed |
2024-12-24T04:45:05Z |
last_indexed |
2024-12-24T04:45:05Z |
_version_ |
1820835481071386624 |
spelling |
oai:ojs.journals.uran.ua:article-3187012024-12-23T12:22:05Z Quality of apple fruit: anatomical features and chemical composition Якість плодів яблуні: анатомічні особливості та хімічний склад Zamorskyi, Ihor сорти яблуні, органічні кислоти, параметри плодів яблуні, цукрово-кислотний індекс, розчинні речовини. apple cultivars, organic acids, parameters of apple fruit, sugar/acid ratio, soluble substances. Aims. To study the anatomical structure of the fruit of new apple cultivars, to determine their density and important chemical components. Methods. The research was conducted by biological, laboratory, microscopic, and statistical methods. Comparison and generalization, systematization of literature data were used. Results. Analysis of the parameters of the apple fruit peel of three apple cultivars showed that the highest values were obtained when measuring anatomical sections of ‘Red Jonaprince’ cultivar, and the thinnest fruit peel was found in ‘Honey Crisp’. The parenchyma of ‘Red Jonaprince’ apple fruit was more homogeneous, unlike the fruit of ‘Belida’. The obtained anatomical sections of the structure of the texture of apples of new apple cultivars correlated with the measurements of fruit density. The dry soluble solids content varied from 13.6 to 15.7% depending on the cultivar, with an average of 14.6%. The sugars quantity was highest in the 'Belida' fruit (12.66 %). The highest organic acids content was in apples of the ‘Red Jonaprince’ (0.56 %). The lowest quantity of organic acids was in the fruits of apples of the ‘Honey Crisp’ (0.28 %). The sugar-acid index of the studied apple cultivars varied from 19.3 to 37.2 with an average value of 30.9. The highest taste qualities were found in the fruits of the ‘Belida’, and the lowest score was given to apples of the ‘Red Jonaprince’. Conclusions. The structure of the fruit of the apple tree variety ‘Honey Crisp’ was the most homogeneous and contained rather large cells, and in the sensory analysis was characterised by the highest juiciness. The ‘Belida’ variety was distinguished by the content of dry soluble substances and sugars in the fruit, and ‘Іdared’ by the amount of organic titratable acids. Мета. Вивчити анатомічну будову плодів нових сортів яблуні, визначити їхню щільність та важливі хімічні складові. Методи. Дослідження проводили біологічними, лабораторними, мікроскопічними та статистичними методами. Використовували порівняння й узагальнення, систематизацію літературних даних. Результати. Аналіз параметрів шкірки плодів яблуні трьох сортів показав, що найбільші показники отримані при вимірюваннях анатомічних зрізів у сорту ‘Ред Джонапринц’, а найтоншою виявилась шкірка плоду у сорту ‘Хоней Крісп’. Паренхіма плоду яблуні сорту ‘Ред Джонапринц’ була більш однорідною, на відміну від плодів сорту ‘Беліда’. Отримані анатомічні зрізи будови яблук нових сортів яблуні корелювали з проведеними вимірюваннями щільності плодів. Вміст сухих розчинних речовин змінювався залежно від сорту від 13,6 до 15,7 %; за середнього значення 14,6 %. Плоди сорту ‘Беліда’ вирізнялися найбільшою кількість цукрів — 12,66 %. Вміст органічних кислот найвищим був у яблуках сорту ‘Ред Джонапринц’ (0,56 %). Мінімальну кількість органічних кислот накопичили плоди яблук сорту ‘Хоней Крісп’ (0,28 %). Цукрово-кислотний індекс досліджуваних сортів яблуні змінювався від 19,3 до 37,2 за середнього значення 30,9. Найвищими виявились смакові якості плодів сорту ‘Беліда’, а найнижчу оцінку отримали яблука сорту ‘Ред Джонапринц’. Висновки. Структура плоду яблуні сорту ‘Хоней Крісп’ була найбільш однорідною й містила досить великі клітини, а за сенсорного аналізу виявилась найбільш соковитою. За вмістом у плодах сухих розчинних речовин та цукрів виділявся сорт ‘Беліда’, а за сумою органічних титрованих кислот — ‘Ред Джонапринц’. Національний дендрологічний парк "Софіївка" НАН України 2024-12-23 Article Article Peer-reviewed Article application/pdf http://mchr.sofievka.org/article/view/318701 10.37555/2707-3114.20.2024.318701 Journal of Native and Alien Plant Studies; No. 20 (2024); 250-260 Journal of Native and Alien Plant Studies; № 20 (2024); 250-260 2707-3114 uk http://mchr.sofievka.org/article/view/318701/309039 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0 |