Аналіз державних інструментів стимулювання інноваційних технологій в умовах глобальної цифровізаціі - Mazur, Yuliia O. (Institute of Industrial Economics of NAS of Ukraine, 2020)
Використання інноваційних технологій передбачає з боку підприємства розробку науково-конструкторських стратегій оновлення процесу виробництва продукції, а з боку держави ефективних інструментів стимулювання інноваційної активності суб’єктів господарювання. Враховуючи, що податкове стимулювання призводить до недоотримання державою доходів або ресурсів, які могли би бути використані в інших формах державної підтримки, для оцінки ефективності їх використання доцільно оцінити величину видатків на їх надання та доходів, отриманими від їх використання. Для цього розглянуто місце інновацій у господарській діяльності підприємств та їх вплив на економіку в умовах глобальної цифровізації. Визначено напрями впровадження інновацій та їх значущість в реальному секторі економіки. У багатьох країнах світу розроблюються та вдосконалюються стратегічні програми розвитку інноваційної діяльності підприємств, аналіз яких показав їх доречність в умовах впровадження новітніх цифрових технологій. Позначено проблеми, з якими стикаються країни з валовим доходом нижче середнього, до яких відноситься Україна. На базі визначних особливостей державних інструментів щодо інноваційної активності підприємств обґрунтовано доцільність використання різних видів підтримки розвитку інноваційних технологій – не тільки з боку держава, а й науково-дослідних установ та самих підприємств, чому держава може сприяти, використовуючи відповідні регуляторні інструменти (нормативно-правові, бюджетно-податкові тощо). Проведено аналіз ефективності податкових стимулів інноваційної активності підприємств у провідних країнах світу. Розглянуто сучасні аналітичні інструменти оцінки податкового стимулювання підприємств та визначено ефективність податкових стимулів щодо їх інноваційної активності в умовах глобальної цифровізації. Обґрунтовано можливі напрями використання державних інструментів стимулювання інноваційних технологій в Україні. Головною вимогою податкового стимулювання національних інновацій має бути здійснення суб'єктом господарювання систематичної діяльності, спрямованої на досягнення науково-технічного прогресу в умовах наукової або технологічної невизначеності. Податкові стимули повинні бути доступні інноваційним підприємствам незалежно від їх територіального розташування в межах держави та розміру; дозволяти віднімати з суми податку на прибуток інноваційних підприємств частину кваліфікованих витрат; надаватися на безповоротній основі протягом законодавчо встановленого періоду часу; бути розроблені з урахуванням зведення до мінімуму можливостей розвитку корупції при наданні стимулів і зловживань платниками податків при їх використанні. Оцінка урядом очікуваних витрат і вигід від податково-бюджетного стимулювання інноваційної діяльності підприємств України повинна бути аналогічна оцінці інших видів податкових витрат з урахуванням інституційних особливостей розвитку національної економіки.