Мобільний зв'язок п'ятого покоління та його місце в транформаційних процесах цифровізації економіки - Kniaziev, Sviatoslav I. (Institute of Industrial Economics of NAS of Ukraine, 2021)
Становлення цифрової економіки у світі відбувається завдяки розвитку низки нових проривних технологій, що розгортаються в процесі Четвертої промислової революції. Базовою з них став мобільний зв'язок п'ятого покоління (5G), що забезпечує можливість реалізації великого обсягу нових інформаційно-комунікаційних та апаратних рішень і продуктів для економіки та суспільства. Країни, що отримають першість у розбудові 5G-інфраструктури та загальному прийнятті стандартів мобільний зв'язок п'ятого покоління, зможуть застосувати свій успішний досвід для розгортання нового покоління зв'язку в інших країнах, що відкриває широкі можливості для посилення технологічного, економічного та геополітичного впливу на них.Дана стаття присвячена аналізу тенденцій становлення і розвитку технологій мобільного зв'язку п'ятого покоління у світі та його впливу на процеси цифровізації економіки, а також визначенню перспективних практик для імплементації в умовах України.В процесі аналізу визначено, що для 5G, на відміну від попередніх поколінь зв`язку, характерна масштабна віртуалізація що виходить за рамки виключно апаратних і інфраструктурних рішень, а більшість його функціоналу реалізується програмним способом. Саме тому його часто називають не мережею, а системою, або платформою, що надає можливість реалізації значного обсягу послуг і рішень, зокрема: надшвидкісна передача даних, різноманітний спектр сервісів інтернету речей, збереження великих масивів даних у хмарних сховищах, сервіси віртуальної реальності, смарт-автоматизація та роботизація виробництва, безпілотний транспорт та ін. Проте для 5G характерна і низка недоліків (внаслідок використання коротких радіохвиль із швидким затуханням) що актуалізують виклики, пов`язані зі зростанням споживання сировини і енергії, збільшенням техногенного навантаження, недостатністю вивчення впливу на здоров'я людини, негативним впливом на локальні екосистеми тощо.Визначено, що 5G-технології, будучи новими, згідно концепції життєвого циклу технологій, перебувають у нижчій частині S-подібної технологічної кривої. Цей етап розвитку технологій характеризується значними обсягами фінансових вкладень та невеликою економічною віддачою, пов`язаною передусім із продажами радіочастотного ресурсу.Запропоновані заходи, спрямовані на уникнення у майбутньому для України ролі сировинного придатку технологічно розвинутих країн, в частині формуванні сприятливого національного інституційного середовища та забезпечення підтримки і стимулювання розвитку новітніх технологій цифрового зв'язку.