Інтелектуальний капітал підприємства та його оцінка в умовах цифровізації - Korytko, Тetiana Yu.; Bryl, Iryna V. (Institute of Industrial Economics of NAS of Ukraine, 2021)
В сучасних умовах інтелектуальний капітал визнається пріоритетним видом капіталу підприємств, наявність якого є запорукою зростання їх конкурентоспроможності та ефективності господарювання. З огляду на це, в даній статті були систематизовані наявні методологічні підходи до визначення величини, динаміки і рівня інтелектуального капіталу. Проведена оцінка вартості інтелектуального капіталу на прикладі підприємства з використанням методологічних підходів, визнаних світовою науковою спільнотою. Результат вказав на, існування тенденції до скорочення інтелектуалізації активів, низький рівень інтелектуального зростання на підприємстві. Виявлений стан можна пояснити дією різних факторів: низьким рівнем розвитку і активності фондового ринку в Україні, епізодичним проведенням трансакцій при купівлі продажу акцій, що обумовлює їх занижену (індивідуальну) оцінку; переоцінкою вартості матеріальних видів активів (перш за все дебіторської заборгованості, запасів, фінансових активів) та ін.Розроблено деомпозитивну концептуальну модель оцінки інтелектуального капіталу в умовах цифровізації, яка дозволить оцінки рівень інтелектуального капіталу. Запропонована модель оцінки інтелектуального капіталу підприємств в умовах цифровізації економіки є більш ефективною, оскільки має менші трансакційні витрати. Процес оцінки відбувається швидше і надійніше