Про взаємозв’язок валового внутрішнього продукту та споживання енергоресурсів у макроекономічному розвитку - Cherevatskyi, Danilo Yu.; Smirnov, Roman G. (Institute of Industrial Economics of NAS of Ukraine, 2021)
Тематиці щодо залежності енергетичних витрат стосовно економічного розвитку національних господарств у світовій практиці присвячено велику кількість досліджень. Проте багаторічна дискусія щодо взаємозв'язку валового внутрішнього продукту та споживання первинних енергетичних ресурсів, яка налічує тисячі пов’язаних з математичною статистикою публікацій, в решті решт виродилася в суперечку про економетричні методи і не дала остаточних результатів, що викликало необхідність залучення інших методів. Цю статтю присвячено пошуку із застосуванням апарату теоретичної механіки і регресійного аналізу закономірностей економіко-енергетичного розвитку національних економік. Об’єктами дослідження виступили господарства Німеччини, Франції, Італії, Японії, Росії, Туреччини та України, властивості кожної з яких характеризує валовий внутрішній продукт, перерахований за паритетом купівельної спроможності в цінах 2017 р., і споживання первинних енергетичних ресурсів (вугілля, нафта, природний газ, гідро- та ядерна енергія, енергія з відновлюваних джерел).У рамках дослідження прийнято допущення, що розвиток будь-якого національного господарства протягом часу є його шляхом в економічному просторі, а споживання первинних енергетичних ресурсів обумовлено притаманними макроекономіці динамічними характеристиками, зокрема «масою», що є мірою інертності господарчого комплексу країни, наявності неформального сектору та ін. Шляхом, що проходить макроекономіка в економічному просторі, зазначено накопичений часом валовий внутрішній продукт. Період спостережень – з 1990 по 2019 рр., 30 років.Використання теорії класичної механіки, зокрема кінематики і динаміки, виправдано тим, що макроекономіка потребує витрат енергетичних ресурсів і це уподібнює її машині, яка рухається в певному просторі – умовному економічному просторі, як прийнято в роботі.У статті розкрито методичні підходи до визначення умовної маси макроекономіки, прискорення її переміщення в економічному просторі, витрат енергетичних ресурсів на функціонування формального сектору національного господарства, ефективність використання енергоносіїв у формальному секторі.