Підхід до діагностики неоптимальних витрат підприємств енергетичної галузі - Turlakova, Svitlana S.; Reznikov, Roman B. (Institute of Industrial Economics of NAS of Ukraine, 2021)
Енергетика є однією з ключових сфер господарської діяльності. Доступ до електроенергії є на сьогодні базовою потребою як звичайних громадян, так і практично всіх сфер господарської діяльності та необхідністю для успішного функціонування багатьох видів ділової активності. Підприємства що входять в енергетичну інфраструктуру країни, представляють стратегічну важливість на державному рівні. Дано визначення неоптимальних витрат для підприємств енергетичної галузі України. Розглянуто моделі оцінки ефективності функціонування підприємства щодо можливості їх застосування для пошуку неоптимальних витрат підприємств енергетичної галузі та в контексті українських реалій. Здійснено огляд підходів фінансового аналізу підприємств. Встановлено, що висока інфляція не дає можливості повноцінно використовувати ці підходи для пошуку неоптимальних витрат. Доведено, що без допоміжного аналізу жодна з розглянутих моделей не відповідає особливостям та вимогам ідентифікації неоптимальних витрат підприємств енергетичної галузі. Запропоновано підхід який комбінує різні моделі оцінки ефективності підприємства, фінансового аналізу та сучасні засоби збору, обробки та аналізу даних для автоматизації процесу пошуку неоптимальних витрат на підприємствах енергетичного сектору України. Застосування запропонованого підходу дозволить мінімізувати працевтрати на такий комплексний аналіз і автоматизувати процес бенчмаркінгу аналізованої компанії, надати інформацію керівництву підприємства щодо аспектів роботи підприємства, де присутні неоптимальні витрати та які можна оптимізувати для підвищення ефективності функціонування підприємств. Динамічні звіти про роботу підприємства та оцінка ефективності згідно із запропонованими моделями дозволять ініціювати проект або програму з оптимізації витрат в певній сфері роботи підприємства. Ефективність такого підходу багато в чому буде залежати від ефективності обраної і реалізованої програми оптимізації витрат. Окреслено перспективні напрямки досліджень, зокрема пріоритезація проектів з оптимізації витрат, ідентифікація ризиків пов'язаних з мінімізацією неоптимальних витрат, контроль виконання проектів і програм по оптимізації витрат. Подальший напрямок досліджень буде визначено після пілотного впровадження запропонованого підходу на діючому підприємстві енергетичного сектора України.