Проблеми і майбутнє податку на прибуток підприємств та ПДВ в умовах цифровізації - Garkushenko, Оksana M.; Kuvaldina, Olha O. (Institute of Industrial Economics of NAS of Ukraine, 2021)
Процеси глобалізації та цифровізації  призводять до значних змін суспільства та економіки, в тому числі і сфери оподаткування. Зусилля урядів багатьох країн спрямовані на впровадження заходів боротьби з переміщенням прибутків та забезпеченням надходжень до бюджетів від податку на прибуток підприємств та ПДВ в належних обсягах. В статті проаналізовано основні проблеми оподаткування податком на прибуток та ПДВ, можливі шляхи їх вирішення на короткострокову та більш віддалену перспективу. Досліджено основні аспекти протидії розмиванню податкової бази та ухилення від сплати зазначених податків з використанням нових цифрових методів та стан процесу імплементації кроків BEPS в цій частині.Зважаючи на те, що податок на прибуток підприємств в сучасних умовах має ряд недоліків, існує ймовірність, що в майбутньому його буде замінено альтернативним – податком на виведений капітал або податком на грошові потоки у місці призначення. ПДВ, у свою чергу, є нейтральним податком, який легко піддається алгоритмізації та адмініструванню. Тому він також може витіснити податок на прибуток підприємств з податкових систем країн. Водночас щодо ПДВ також існує низка проблем: випадки шахрайства, неоподаткування або подвійне оподаткування операцій при здійсненні міжнародної торгівлі.Встановлено, що у короткостроковій перспективі (до 5 років) для протидії переміщенню прибутків та розмивання податкової бази, а також випадкам шахрайства з податком на прибуток підприємств та ПДВ національним урядам важливо збільшити зусилля з імплементації плану BEPS та посилити інформаційний обмін і міжнародну співпрацю. Для спрощення адміністрування ПДВ та покращення взаємодії між платниками податків та податковими органами як в рамках однієї країни, так і в міжнародних операціях, доцільно ширше використовувати практику e-invoicing. У віддаленій перспективі передбачається можливість використання технології блокчейн.Зважаючи на світові тенденції, у статті надано рекомендації щодо вдосконалення ПДВ та податку на прибуток підприємств в умовах глобалізації і цифровізації (зокрема – подальша імплементація заходів плану BEPS у всіх країнах світу, обов’язкова реєстрація як платників ПДВ у країнах продажу товарів та послуг кінцевим споживачам, посилення міжнародної координації та кооперації у сфері податків) а також загальні рекомендації, що мають сприяти цифровізації та економічному розвитку України в найближчій та більш віддаленій перспективах.