Антикорупційний комплаєнс у трудових відносинах у світлі цифровізації та досягнення сталого розвитку: економіко-правове дослідження - Amelicheva, Liliia P. (Institute of Industrial Economics of NAS of Ukraine, 2021)
У процесі досягнення Україною Цілей сталого розвитку й побудови Індустрії 4.0, що супроводжується глобальною цифровою трансформацією (діджиталізацією) всіх суспільних сфер діяльності, таке поліфункціональне та багатоаспектне явище як корупція наразі є серйозною загрозою всім суспільним відносинам, серед яких трудові відносини не є виключенням. Вона обумовлює зниження рівня продуктивності праці активних підприємств-роботодавців, продукує прояви стигми, мобінгу, булінгу в трудових відносин особливо по відношенню до працівників-викривачів корупції й ін.Метою дослідження є уточнення змісту одного із основних елементів комплаєнсу у трудових відносинах – антикорупційного комплаєнсу – з використанням синергетичного підходу, що характеризується поєднанням наук трудового права і економіки праці, а також висвітлення проблематики регулювання цих відносин і розробка пропозицій щодо вдосконалення чинного антикорупційного законодавства у сфері праці у світлі цифровізації України та досягнення сталого розвитку. Об’єктом дослідження виступають трудові відносини щодо забезпечення та підтримки антикорупційного комплаєнсу на підприємствах та система антикорупційного законодавства, і у сфері праці також, в Україні та за кордоном, що регулює ці відносини. Основним методологічним підходом дослідження обраної тематики є синергетичний підхід, що характеризується поєднанням наук трудового права і економіки праці.Результати дослідження у найбільш узагальненому вигляді обґрунтовують недостатню визначеність і малодослідженість правової та економічної природи таких категорій як «комплаєнс» і «антикорупційний комплаєнс», які не є ще сталими для понятійних апаратів економіки праці і, в більшій мірі, трудового права.Базуючись на теорії трудового права і економіки праці у статті надана характеристика антикорупційному комплаєнсу в трудових відносинах як умові праці та умові трудового договору. Виявлено проблемні питання реалізації та регулювання трудових відносин в сфері антикорупційного комплаєнсу: низький рівень позитивного сприйняття антикорупційної комплаєнс-політики у трудових відносинах насамперед керівництвом активних підприємств; існування негативних стереотипів по відношенню до працівників-викривачів корупції; відсутність чіткої методології вимірювання рівня цифровізації державних процесів, що гальмує дослідження впливу діджиталізації на посилення антикорупційної боротьби й ін. З метою вирішення зазначених проблемних питань пропонується доповнення Розділу Х «Трудова дисципліна» КЗпП України, який регламентує внутрішній трудовий розпорядок на підприємстві, в установі чи організації, нормами про нові трудові права і обов’язки сторін трудових відносин, які безпосередньо пов’язані із протидією корупції.