Економіко-математичне моделювання довгострокового розвитку національної промисловості в умовах цифровізації з використанням виробничої функції - Okhten, Oleksiy O.; Dasiv, Аlla F. (Institute of Industrial Economics of NAS of Ukraine, 2021)
У статті обґрунтовано доцільність моделювання розвитку національної промисловості з урахуванням того, як розвиваються основні взаємопов'язані ключові для України галузі економіки (не тільки переробна і добувна промисловості, а й сільське господарство), а також з урахуванням факторів, які зумовлюють зміну показників розвитку у часі. Спираючись на попередні напрацювання, за основу побудови моделі взято мультиплікативну виробничу функцію, яку модифіковано з урахуванням особливостей Четвертої промислової революції та специфіки окремих галузей України.Запропоновано економіко-математичну модель довгострокового розвитку зазначених галузей економіки України в умовах цифровізації, в якій залежною змінною виступає додана вартість у галузі, а незалежними змінними – класичні складові виробничих функцій (праця і капітал), а також новий фактор цифровізації і фактори, специфічні для конкретних галузей (індекс світових продовольчих цін для сільського господарства та індекс світових сировинних цін для добувної промисловості). Особливістю моделі є також використання поправочних коефіцієнтів, які відображають зміну віддачі факторів з плином часу і збільшують точність розрахунків. До того ж розроблено окремі моделі для розрахунку кожного з основних факторів на основі динаміки інвестицій з урахуванням рекурсивного впливу доданої вартості, схильності до інвестування, стану світової економіки та інших специфічних факторів.З використанням розробленої моделі здійснено розрахунки доданої вартості в сільському господарстві, добувній і переробній галузях України у 2010-2019 роках. Проведено перевірку адекватності моделі за результатами її параметризації, яка показала достатню точність для використання на практиці, оскільки середня абсолютна помилка апроксимації складає від 2,94% до 4,14% в залежності від галузі (при виключенні з розрахунків аномальних 2014-2015 років).На основі результатів розрахунків доданої вартості за ключовими галузями розраховано значення ВВП в цілому по країні. Для цього використано регресійну модель, в якій факторами виступають значення доданої вартості для означених галузей. Встановлено, що запропонована модель є досить точною і може використовуватися для розрахунку ВВП України на основі розрахунків доданої вартості у сільському господарстві, добувній та переробній галузях.З огляду на перспективи практичного використання моделі для прийняття управлінських рішень здійснено оцінку еластичності основного рушійного фактору розвитку галузей (інвестицій) за основними змінними впливу, яка, зокрема, показала, що курс гривні до долару США має негативний вплив на інвестиції, причому найбільш виражений – на інвестиції в основні фонди переробної промисловості. Це ставить під сумнів поширене уявлення про те, що девальвація гривні стимулює внутрішнє виробництво.